sobota 4. května 2024 Květoslav

Opilí, zdrogovaní nebo bez řidičáku. Policisté o víkendu pochytali nebezpečné řidiče

Nelichotivou bilanci mají na svědomí řidiči na Olomoucku. Policisté od soboty 9. května do pondělí 11. května jich zajistili hned deset, kteří hrubě porušili předpisy. Šest z nich jelo bez řidičáku, někteří navíc pod vlivem pervitinu. Další čtyři byli silně opilí.

První z přistižených hříšníků byl na Hněvotínské ulici zastaven v sobotu dvě hodiny po půlnoci. Kromě nevyhovujícího stavu vozidla měl řidič i pozitivní test na metamphetamin a dva platné zákazy řízení. Legálně řídit tak může až od února 2025.

Další z hříšníků se v sobotu na Dolní Novosadské prokazoval odcizeným řidičským průkazem. „Policisty však neošálil, protože ti přišli na jeho pravou totožnost i na to, že má vysloven zákaz činnosti. Navíc i u tohoto řidiče zjistili ovlivnění pervitinem,“ popisuje případ policejní mluvčí František Kořínek.

Pod vlivem pervitinu a se zákazem řízení byla v neděli přistižena i řidička v Uničově. „Všichni z přistižených řidičů se zákazem řízení jsou pro své jednání podezřelí z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Za ten jim v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ dodává Kořínek.

Kromě zákazů řízení i čyři silně opilí

Kromě maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání policisté na Olomoucku během uvedeného období zjistili také čtyři řidiče, kterým naměřili výrazně přes dvě promile alkoholu v dechu. Prvním byl v sobotu nad ránem třiadvacetiletý řidič v Uničově, kterému policisté naměřili hodnotu 2,41 ‰ alkoholu v dechu. Ve stejný den jejich kolegové ve Velkém Újezdě naměřili dvaačtyřicetiletému 2,94 ‰ alkoholu v dechu.

Suverénně nejvíc bylo naměřeno v pondělí v podvečer řidiči v obci Mladeč, který za volant sedl s 3,61 ‰ alkoholu v dechu. Ani v Olomouci se jezdilo pod vlivem. Dechové zkoušce se řidič podrobil poté, co na třídě Míru v Olomouci narazil do zaparkované Škody Octavie. Tomu policisté dopravního inspektorátu změřili hodnotu 2,97 ‰ alkoholu v dechu.

„Všem uvedeným řidičům policisté na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Pro své jednání jsou podezřelí z přečinu ohrožení pod vlivem návykových látek. Za ten jim v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest a zákaz činnosti. Řidiči, který pod vlivem alkoholu způsobil dopravní nehodu, hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta,“ zakončil výčet přistižených řidičů Kořínek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky drogy, alkohol, policie, řidiči, olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.