pondělí 29. dubna 2024 Robert

Policie ukončila vyšetřování výbuchu v Mostkovicích, odložila ho

Kriminalisté po více než půldruhém roce vyšetřování ukončili případ mohutného výbuchu domu v Mostkovicích na Prostějovsku, při kterém zemřel třiatřicetiletý muž. Za detonací, která tehdy poškodila šest desítek budov v okolí, byla zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složemi pro výrobu zábavní pyrotechniky, zjistila policie. Případ vyšetřovala pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Nyní ho odložila, muž totiž při výbuchu zemřel, řekl mluvčí prostějovské policie František Kořínek.

„Pověřování výbuchu v rodinném domě v Mostkovicích ze září 2018 bylo ukončeno. Odborným zkoumáním bylo zjištěno, že výbuch byl způsoben pyrotechnickou zvukozábleskovou složí. K výbuchu došlo za blíže nezjištěných okolností, zřejmě neodbornou manipulací třiatřicetiletým mužem, který při něm zemřel,“ uvedl mluvčí policie.

Kriminalisté si kvůli vyšetřování vyžádali odborná vyjádření z odvětví chemie či znalecké posudky z odvětví soudního lékařství a z pyrotechniky, vyslechli desítky svědků. Při vyšetřování vyšlo najevo, že se v domě nacházel materiál používaný k výrobě zábavní pyrotechniky. Vybuchla slož, tedy směs hořlavin, která se k této výrobě používá. Policie již dříve naznačila, že šlo o materiály veřejně prodejné. „Zavinění jinou osobou bylo prověřováním vyloučeno. Z toho důvodu byla věc v souladu se zákonem odložena,“ dodal Kořínek.

Mohutná exploze otřásla Mostkovicemi 22. září 2018, policisté ji původně přičítali výbuchu plynu, později to vyloučili. Výbuch byl tak silný, že byl podle svědků slyšet v pět kilometru vzdáleném Prostějově. Výbuch v domě, v jehož troskách byl nalezen mrtvý třiatřicetiletý majitel domu, profesionální hasič, poškodil šest desítek budov v okolí. Tlaková vlna na domech v okruhu několika stovek metrů od epicentra výbuchu poškodila nejen střechy a okna, ale i interiéry, kterými se prohnala.

Škoda po detonaci byla odhadnuta na 20 milionů korun. Kromě domu, v němž výbuch vznikl, byly silně poškozeny i další dva domy v sousedství. „Tři domy musely být nakonec kvůli tomu kompletně srovnány se zemí. Na tom samém místě již stojí dva nové domy, třetí se staví,“ řekl starosta Mostkovic Jaroslav Peška. Kromě veřejné sbírky obci pomohl také Olomoucký kraj, který uvolnil 750 tisíckorun. Rodinám, které přišly o střechu nad hlavou, obec poskytla náhradní ubytování.

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky ČR, kriminalita, výbuch, Mostkovice, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.