sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Soud rozhodne v případu údajného odběratele lihu Ryšky ve čtvrtek

Rozsudek v případu Mariana Ryšky z Přerovska, který byl podle obžaloby dalším odběratelem nelegálního lihu od Radka Březiny, vyhlásí olomoucký krajský soud ve čtvrtek. Ryška podle státního zástupce prodejem nezdaněného alkoholu způsobil státu škodu bezmála 8,5 milionu korun, za což mu hrozí až 13 let vězení. Svědčí proti němu především výpovědi Březinových bratrů, Ryška však vinu popírá. Ve stejný den ve čtvrtek vyhlásí soud rozhodnutí také v dalším podobném případu, obžalovaných majitelů likérky Pavla a Petra Hemžských.

Soudce Martin Lýsek se případem Mariana Ryšky zabýval od loňského července, vyhlášení měl v plánu již dříve, zhatila ho však pandemie koronaviru. Při dnešním jednání vypovídali ještě poslední dva svědci a poté přišly na řadu závěrečné řeči. "Jednání bylo odročeno za účelem vyhlášení rozhodnutí na čtvrtek na 08:00," řekl soudce Lýsek.

Ryška je obžalovaný z krácení daní v souvislosti s kauzou lihové mafie, vypovídali proti němu v roli svědků zlínský podnikatel a šéf lihové mafie Radek Březina, který si odpykává za daňový únik 5,6 miliardy korun třináctiletý trest, i jeho bratr Tomáš. Ten získal status spolupracujícího a je podmínečně propuštěn na svobodu. Právě na základě jeho podrobné výpovědi se k soudům dostávají či již dostali další Březinovi odběratelé.

Podle žalobce Roberta Henzela z výpovědi Radka Březiny vyplývá, že Ryška byl jeho přímým odběratelem. U soudu Březina řekl, že Ryška od něj nelegální líh nakupoval už na konci 90. let. Obchodní spolupráce podle Březiny pokračovala, Ryška od něj prý nelegální líh nakupoval v letech 2004 až 2008 několikrát ročně. Březinovi spolupracovníci přivezli údajně Ryškovi nákladním autem do Opatovic na Přerovsku pokaždé tři nebo čtyři tisícilitrové nádrže s nezdaněným lihem. Celkem šlo podle Březiny nejméně o 32 tissíc litrů nelegálního lihu. Ryška u soudu vše popřel. Tvrdí, že se stal obětí msty Radka Březiny, protože proti němu vypovídal.

Ve čtvrtek by měl jiný senát rozhodnout i v případu dalších údajných odběratelů nezdaněného Březinova lihu Pavla a Petra Hemžských z Olomouce. Otec se synem podle státního zástupce do své likérky v Hlubočkách přivezli 346 tisíc litrů lihu, škoda na daních je vyčíslena na 88 milionů. Obžaloba stojí na výpovědi Tomáše Březiny. Oba obžalovaní to popírají.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, daně, líh, Březina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.