pondělí 29. dubna 2024 Robert

Soud uložil muži trest za brutální vraždu kamaráda na faře v Chudobíně sedmnáct a půl let za mřížemi

Olomoucký vrchní soud dnes podstatně zpřísnil trest třiadvacetiletému Miroslavu Vepřekovi za smrt muže na faře v Chudobíně na Olomoucku a to o osm let na 17,5 roků vězení. Olomoucký krajský soud jej původně potrestal za zabití kvůli předchozímu útoku poškozeného. Podle soudu však jde o vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem, tak jak byl mladík původně obžalován. Vepřek svého známého nejprve několikrát bodl nožem a nakonec ho umlátil pohrabáčem.

Podle vrchního soudu byla původní právní kvalifikace vadná a neodpovídala důkazní situaci. Podle soudu nejsou naplněny znaky trestného činu zabití a to s ohledem na probíhající konflikt i na vazby obou mužů, kteří se dostali do potyčky. "Obžalovaný se dopustil trestného činu vraždy, čin spáchal zvlášť surovým způsobem, jde o útok s extrémní mírou brutality, navíc zde došlo ke kombinaci zbraní a mechanismu útoku vůči integritě poškozeného," uvedl předseda senátu Vladislav Šlapák.

Podle žalobce Jaroslava Kandráče se potvrdilo, že odvolání bylo důvodné. "Skutek obžalovaného nenaplňuje znaky zabití, ale jde o jasnou vraždu spáchanou surovým způsobem. To pak našlo odezvu i v uloženém trestu, který byl výrazně zpřísněn," řekl po rozsudku Kandráč.

Tragédie se stala loni v noci na 25. dubna v budově farního úřadu. Vraždě předcházela potyčka mezi obžalovaným a šestadvacetiletým mužem. Podle obžaloby na Vepřeka nejprve zaútočil jako první s nožem šestadvacetiletý muž. Obžalovaný vzápětí uchopil také nůž a kamaráda opakovaně bodl. Poté ho udeřil pohrabáčem do hlavy, znalci nakonec ran spočítali 12. Způsobil mu vícero zlomenin lebky i otok mozku. Bezprostřední příčinou bylo zhmoždění mozku.

Vepřek, strojní mechanik, se k vraždě přiznal. Uvedl, že to byl kamarád a na Litovelsko vyjeli společně. Do budovy farního úřadu jej v noci zavedla právě oběť s odůvodněním, že tam dříve bydlel. Muž byl podle Vepřeka pod vlivem pervitinu, do potyčky se dostali po předchozím banálním sporu. Po činu odjel domů a svěřil se kamarádce, pak se vrátil na místo činu. Dům byl uzavřený a Vepřek si prý myslel, že je kamarád v pořádku.

Podezřelého mladíka zadrželi policisté o týden později. Detektivům zpočátku ztěžovalo práci to, že muž nebyl dosud trestán a po činu zakrýval stopy. Vzal například oběti jeho neschopenku i botu, a nedokázal vysvětlit proč. Mladík nebyl dosud trestán. Soud mu uložil také ochranné protitoxikomanické ústavní léčení. Pozůstalým musí zaplatit nemajetkovo újmu téměř půl milionu korun.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky soud, vražda, Olomoucko, vražda, Chudobín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.