neděle 5. května 2024 Klaudie

Úřad potrestal firmy za domluvenou IT zakázku v Přerově. Rozdal pokuty za 118 milionů

Pokutu ve výši 118 milionů korun rozdal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) firmám, které před lety zařizovaly velkou IT zakázku pro Přerov. Je mezi nimi i firma Tesco SW spojená s vlivným podnikatelem Josefem Tesaříkem či společnost 02, informuje o tom Mladá fronta Dnes. Tendr v celkové hodnotě téměř 138 milionů korun vyhrálo sdružení dodavatelů v roce 2014, zakázka se týkala rozsáhlého projektu elektronizace veřejné správy.

Podle ÚHOS se pětice firem domlouvala na spolupráci u této zakázky mezi lety 2010 a 2014. Přes 38 milionů korun zaplatí společnost 02, po 36 milionech ostravský Autocont a olomoucké Tesco SW, dalších sedm milionů úřad vyměřil přerovskému Emosu a 200 tisíc korun firmě Bach systems, uvedla MF Dnes. Pokuty měly být přitom původně ještě vyšší. „Účastníci dotazovaného řízení však přistoupili na takzvané narovnání, tedy přiznali vinu, za což jim byly sníženy pokuty o 20 procent, a následně nepodávaly rozklad,“ cituje list mluvčího ÚOHS Martina Švandu.

Na projektu, který měl zjednodušit komunikaci mezi občany a úřadem, pracovala přerovská radnice několik let. Ze závěrů vyšettřování je patrné, že pokutované firmy se na zakázce mezi sebou domlouvaly již od roku 2010. Firmy nakonec do zakázky vstoupily společně; Autocont pak podle úředníků podal krycí, nevýherní nabídku, kterou začal připravovat v květnu 2013 za pomoci Tesco SW. „Cílem jednání bylo ovlivnit zadání veřejné zakázky a vytvořit společnou zakázku, na které se budou všichni podílet a která bude vítězná,“ cituje list ÚHOS.

Původní veřejnou zakázku muselo město zrušit kvůli nedostatkům v podaných nabídkách uchazečů. Zakázku nakonec vyhrálo sdružení dodavatelů společnost Tesco SW a Telefónica. „Byla to nejvýhodnější nabídka. Do výběrového řízení se přihlásila ještě druhá firma, která byla o něco dražší,“ řekl v únoru 2014 tehdejší primátor Přerova Jiří Lajtoch.

O zakázky se postupně začala zajímat také policie, na radnici v Přerově i ve firmě Tesco SW provedla domovní prohlídky v září 2014. Své poznatky poté detektivové předali v roce 2016 antimonopolnímu úřadu. Všechny potrestané firmy podle MF Dnes sice na pokuty přistoupily, své jednání však za nezákonné nepovažují. Odůvodňují to komplikovanou zakázkou, které se bez spolupráce neobejdou. Přijaly již prý taková opatření, aby podobná situace již nemohla nastat, dodává list.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, počítače, tendry, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.