pondělí 6. května 2024 Radoslav

Soud potvrdil muži pět let za čtyři loupežná přepadení starších žen v Olomouci

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil pět let vězení Michalu Vymazalovi za čtyři loňská loupežná přepadení starších žen v Olomouci. Dvaatřicetiletý muž přepadl loni během jednoho týdne na konci února ženy ve věku od 55 do 74 let. Jednu z obětí vláčel po zemi, způsobil jí přitom těžkou újmu na zdraví. Muž se k loupežím doznal, odvolával se především proti trestu. Soud však jeho odvolaní dnes zamítl.

„My jsme po doplněném dokazování ve veřejném zasedání dospěli k názoru, že je odvolání obžalovaného nedůvodné. Podle nás bylo jednoznačně prokázáno, že se čtyřmi útoky dopustil zločinu loupeže, krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Podle nás i trest ve výši pěti let uložený soudem prvního stupně je zákonný, proto jsme jej takto ponechali,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Obžalovanému hrozilo pět až 12 let vězení, k loupežím se přiznal. Už u krajského soudu se za své jednání několikrát omlouval. U odvolacího soudu své odvolání směřoval do výroku o vině a trestu, šlo mu však zejména o snížení trestu. Podle soudu trest uložený pod hranicí trestní sazby není v jeho případě na místě.

Dosud netrestaný muž útočil v jedné oblasti města. První případ se stal 22. února v Družební ulici. Jednasedmdesátiletou ženu srazil k zemi a vláčel ji zhruba deset metrů. Nákupní tašku ubránila, při vláčení si však zlomila stydkou kost. Druhý případ se stal 25. února v ulici Zikova. Během potyčky žena upadla na zem a pachatel jí odcizil kabelku. O den později v Brněnské ulici se zmocnil tašky ženy, která seděla na zastávce. Poslední útok se stal 27. února v podchodu v olomoucké části Nová ulice, kde se pokusil zmocnit kabelky pětapadesátileté ženy. Použil proti ní hrubé síly, opřel se o ni nohou a strčil do ní.

K dopadení přispěla i městská policie a kamerový systém. Policie měla v oblasti zvýšenou pohotovost, v době posledního útoku měla obsazena všechna strategická místa; věděla, že jde o stejného pachatele. Pak si pro něj šli najisto do jeho bydliště. Škodu policisté vyčíslili na 17 tisíc korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, loupež, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.