pondělí 29. dubna 2024 Robert

Muž dluží na alimentech přes sto tisíc. Neplatí ani matka, která by měla platit sto korun měsíčně

Olomoučtí i šumperští policisté řešili v těchto dnech oznámení týkající se zanedbávání povinné výživy stran nezodpovědných rodičů. Mezi neplatiče alimentů se zařadil muž z Kroměřížska, který matce své nezletilé dcery dluží přes sto tisíc korun. Ani žena z Olomoucka, která měla platit pouhou stokorunu měsíčně, svou vyživovací povinnost nedodržuje.

„Čtyřicetiletý muž z Kroměřížska od listopadu 2016 nepřispívá řádně a včas na výživu nezletilé dcery, ačkoliv mu tato povinnost vyplývá ze zákona. Rozhodnutím soudu měl přispívat částkou 2 300 korun, která mu byla následně soudem upravena na částku 2 500 korun měsíčně k rukám matky. Za uvedenou dobu uhradil 1 020 korun a k dnešnímu dnu tak na výživném dluží 102 836 korun. V případě prokázání viny a odsouzení mu za uvedený přečin hrozí až dva roky za mřížemi,“ uvádí mluvčí olomouckých policistů Irena Urbánková. 

Šumperští policisté řeší matky neplatičky

„První z nich, čtyřiačtyřicetileté ženě, stanovil Okresní soud v Šumperku povinnost přispívat měsíčně na výživné své dcery částkou 2 tisíce korun. Od ledna 2017 do současné doby tak ale žena podle prvotních informací nečiní a její dluh na výživném se měl za uvedené období vyšplhat na více než 80 tisíc korun,“ říká mluvčí šumperských policistů Jiřina Vybíhalová.

„Vyživovací povinnost na nezletilého syna, který je v současné době svěřen do pěstounské péče, si řádně neplní ani 41letá žena z Olomoucka, a to ani přesto, že výše příspěvku stanovená soudem činí pouze stokorunu měsíčně. V tomto případě dluží žena na výživném 4 tisíce korun,“ dodává Vybíhalová.

V obou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zanedbání povinné výživy a veškerými okolnostmi, kvůli kterým ženy včas a řádně neposkytovaly výživné, se budou nadále zabývat.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, alimenty, výživné, neplatiči, dluh, olomouc, šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.