pátek 3. května 2024 Alexej

Dvěma hromadnými potyčkami v Přerově se bude zabývat město i Olomoucký kraj

Emoce budí v Přerově spory mezi dvěma rodinami, jež v posledních dnech vyvrcholily dvěma hromadnými střety. Zasahovaly při nich desítky policistů. Poslední potyčka skončila poškozením zaparkovaných aut, nikdo nebyl zraněn. Situaci řeší i město a kraj, kvůli incidentům se dnes sešli na hejtmanství zástupci policie, kraje i města. Přerovská radnice svolala na příští týden veřejné slyšení. Policie vyostřenou situaci ve městě sleduje, sdělil její mluvčí František Kořínek.

Hlídky ve městě už policie posílila. Podle koordinátorky pro národnostní menšiny a romské záležitosti krajského úřadu Renáty Köttnerové v Přerově už nějakou dobu s romským etnikem pracují asistenti prevence kriminality. „Jde o dlouhodobý proces, jehož výsledky nemusí být vidět hned, ale časem se určitě projeví,“ uvedla po schůzce Köttnerová. Výstupem setkání na krajském úřadu bylo také iniciování schůzky s oběma romskými rodinami, které už potvrdily ochotu jednat, doplnila mluvčí kraje Eva Knajblová.

ČTĚTE TAKÉ: V cukrárně se strhla rvačka, dva znepřátelené klany od sebe oddělila až policie pomocí pepřového spreje

Veřejné slyšení na téma Bezpečnost a kriminalita v Přerově kvůli těmto incidentům se koná ve středu 22. července v 16:00 v Městském domě. Podle přerovského radního a náměstka hejtmana Petra Vrány se na něm mohou občané sejít s radními i zástupci bezpečnostních složek. Podle primátora Petra Měřínského policie incident zvládla. „Teď máme další úkol pracovat na programech, aby se podobné situace neopakovaly, a pokud k nim dojde, aby policie zasáhla opět stejně profesionálně,“ uvedl přerovský primátor.

Zatím poslední potyčka proběhla v noci v problémové ulici Bratrská

Poslední potyčka se odehrála v úterý ve 23:00 v Bratrské ulici, která patří mezi problémová místa ve městě. Policistům se podařilo zabránit fyzickému střetu a udržet spor ve verbální rovině. „Ke zranění osob tak při incidentu nedošlo. Došlo však k poškození několika v ulici zaparkovaných vozidel,“ uvedl Kořínek. Případ policie vyšetřuje jako poškození cizí věci a výtržnictví. Podle mluvčího strážníků Miroslava Komínka při potyčce jedna část účastníků konfliktu házela po druhé předměty z oken. Strážníci lokalitu i okolí kontrolovali až do rána.

ČTĚTE TAKÉ: VIDEO: Incident dvou znepřátelených klanů pokračoval v noci. Oknem létalo kuchyňské nádobí

Další střet řešily o den dřív desítky policistů v jedné z cukráren na Masarykově náměstí. Útočníci podle policie napadli sedmačtyřicetiletého muže. Šestačtyřicetiletý útočník a jeho čtyřiadvacetiletý syn při zákroku policistů kladli odpor, policie tak musela použít donucovací prostředky. „Napadený i útočník při incidentu utrpěli lehká zranění, která jim byla ošetřena v přerovské nemocnici,“ uvedl policejní mluvčí. Podle Komínka se znesvářené rodiny do sebe znovu pustily, když už byly na místě policejní hlídky. „Poté, kdy strážníci použili slzotvorný prostředek, se obě strany oddělily a situace se začala zklidňovat,“ uvedl Komínek.

Na sociálních sítích sdíleli Přerované videa střetu i policejního zásahu. Objevily se i výzvy k rezignaci vedení města.

Autoři | Foto Městská policie Přerov

Štítky ČR, kriminalita, menšiny, správa, výtržnictví, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Jde o dlouhodobý proces, jehož výsledky nemusí být vidět hned, ale časem se určitě projeví,“ Ten proces trvá už asi 500let a stále není moc vidět:):):)

sobota, 18. července 2020, 21:48

David Zamykal

To si s nimi nikdo neví rady ?. Tady korektnost, humanismus a eurohujerismus přerůstá Zvoleným přes hlavu. Pochytat, zavřít a pracovat. Aby se tady v rodné vlasti občané báli, to je vrcholem demence současných zákonů, příkazů a nařízení.

sobota, 18. července 2020, 18:24

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.