pondělí 29. dubna 2024 Robert

Jedenáct řidičů pod vlivem během 25 hodin. Rekordmanem byl cyklista s nateklou tváří

Policisté na Prostějovsku měli docela plné ruce práce s řidiči, kteří byli pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Během 25 hodin od nedělního večera se provinilo dohromady jedenáct osob. Alkohol během jízdy se potvrdil také u dvou cizinců.

„Jednalo se o tři cyklisty, kteří na sebe upozornili stylem jízdy, sedm řidičů osobních automobilů a jeden řidič dodávky,“ uvedl policejní mluvčí František Kořínek. U tří osob se zjistila přítomnost amphetaminu/metamphetaminu a u jednoho cannabis. U sedmi se prokázal alkohol v krvi, z toho čtyři nadýchali přes dvě promile.

Rekordmanem byl třicetiletý cyklista, ke kterému byli policisté přivoláni v pondělí hodinu a půl po půlnoci do ulice Za Olomouckou v Prostějově. „Muž byl tak silně opilý, že stěží zvládal koordinovat své pohyby. Dokonce havaroval a upadnul na obličej,“ prozradil Kořínek.

Po příjezdu policisté muže poznali nejen podle pohybu, ale také podle nateklé levé tváře. Strážci zákona sice cyklistu neviděli řídit, ale on se jim sám přiznal. Dechová zkouška u něj dosahovala hodnot téměř 2,6 promile alkoholu.

Ale tím to neskončilo.

„Muž neustále opakoval, že musí dojet do Vrbátek. Postupně začal hlídku urážet i vulgárními výrazy. Protože byla důvodná obava o jeho život a zdraví, byl muž zajištěn a eskortován do protialkoholní záchytné stanice,“ dodal.

Provinili se i cizinci a jedna žena. Jeden řidič si „nadělil“ dárek k narozeninám

Z řidičů motorových vozidel nadýchal nejvíce mladý dvacetiletý řidič Renaultu při kontrole v Kostelci na Hané. Tomu bylo změřeno 2,18 promile alkoholu v dechu. „K této hodnotě se dle svých slov propracoval vypitím šesti piv a čtyř odlivek vodky krátce před jízdou,“ sdělil policejní mluvčí.

„Provinili se i řidiči cizí státní příslušnosti, a to jednapadesátiletý polský řidič dodávky (1,52 promile alkoholu) a třiatřicetiletý Ukrajinec. Ten nadýchal 0,15 promile alkoholu v dechu,“ řekl Kořínek. Ze všech případů se žena provinila jen jednou. Dvacetiletá řidička Škody Octavie měla při kontrole v Plumovské ulici pozitivní test na amphetamin/metamphetamin.

Dárek k čtyřiašedesátiletým narozeninám obdržel i řidič Škody Fabie, kterému policisté mezi Prostějovem a Bedihoštěm změřili překročení povolené rychlosti o 17 kilometrů v hodině. Na tomhle úseku je nejvyšší dovolená rychlost 50 kilometrů v hodině. A aby toho nebylo málo, poté nadýchal 0,42 promile alkoholu v dechu.

„Všem zjištěným ovlivněným řidičům policisté zakázali další jízdu. Dva řidiči jsou pro své jednání podezřelí z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ostatní jsou podezřelí z přestupků podle zákona o silničním provozu,“ řekl na závěr František Kořínek.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Olomoucká Drbna | Zdroj PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.