sobota 4. května 2024 Květoslav

Policie od roku 2011 zajistila pachatelům trestné činnosti majetek za 63 miliard korun

Policie od roku 2011 zajistila pachatelům trestné činnosti majetek za 63 miliard Kč. Majetek za 10,3 miliardy korun byl takzvaně odčerpán - propadl státu či z něj byla nahrazena škoda poškozeným nebo mohlo jít o peněžité tresty. Suma 10,3 miliardy vyjadřuje hodnotu majetku, který se z celkového množství zabaveného majetku nevrátil pachatelům. Novinářům to řekli nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

„Hodnota odčerpaného majetku se bude dále zvyšovat, a to v závislosti na pravomocném ukončení déletrvajících kauz, u nichž stále trvá zajištění majetku,“ uvedl Zeman.

Loni hodnota majetku zajištěného pachatelům trestné činnosti meziročně klesla. V trestním řízení byl zajištěn majetek za 5,3 miliardy korun, což je meziročně o 2,6 miliardy méně. Dosud nejvíce se podařilo zajistit v roce 2016, a to 9,9 miliardy korun.

Pachatelům trestné činnosti policie zabavuje podle Mazánka například peníze na účtech, nemovitosti, vozy, ale třeba i elektroniku nebo domácí spotřebiče. V minulosti byl zajištěný například i dostihový kůň, letadlo nebo třeba loď. „V současné době dokážeme zabavit například i obchodní podíl a spravovat ho a prodat ho,“ uvedl Mazánek.

V roce 2017 začalo v rámci ministerstva vnitra fungovat Centrum zajištěných aktiv, které zabavený majetek spravuje. Zabavené věci pachatelům se pak daří prodávat prostřednictvím e-shopu cenza.cz. Aktuálně si zájemci mohou koupit třeba několik vozů značky Audi či BMW, k mání je i Porsche.

Policie a státní zastupitelství v roce 2011 vytvořily síť specialistů na finanční vyšetřování, nyní čítá asi 210 policistů a zhruba stovku státních zástupců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky policie, zabavený, majetek, pachatelé, trest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.