středa 1. května 2024 Svátek práce

Olomoucký vrchní soud potvrdil Ukrajinci za podvod s auty z autosalonů 7,5 roku

Za podvod s auty půjčenými v autosalonech si Yevhenii Feier z Ukrajiny definitivně odpyká 7,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom dnes olomoucký vrchní soud, který tak zamítl odvolání obžalovaného. Odvolací soud muži potvrdil peněžitý trest a také desetiletý trest vyhoštění. Feier s dalšími muži, u nichž už rozsudek nabyl právní moci, vypůjčená auta nevraceli a vozili je na Ukrajinu, kde je prodali. Škoda na dvou desítkách vozů byla vyčíslena zhruba na 15 milionů korun.

„Odvolání obžalovaného jsme jako nedůvodné zamítli. Soud prvního stupně provedl dostatečné dokazování, aby bylo nade vší pochybnost prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik. Odvolací soud mu ponechal i peněžitý trest ve výši jednoho milionu korun a to s ohledem na to, že měl z trestné činnosti vysoký zisk.

Muži podle soudu páchali trestnou činnost od července 2014 do října 2016. Půjčovali si auta v autosalonech a autopůjčovnách na padělané doklady pod lživými záminkami krátkodobého zapůjčení a následně je přes Slovensko a Maďarsko vyváželi na Ukrajinu, kde je zpeněžili. Vozy si trojice půjčovala například v Praze nebo Brně. Mezi půjčenými auty byla Škoda Superb za milion korun, Seat Toledo za 300 tisíc korun nebo Land Rover za více než tři miliony korun. Vozy do zahraničí převáželi většinou lidé, kteří netušili, že vůz je získaný podvodně.

Odsouzený tvrdil, že obvinění vůči němu je zcela vymyšlené

Ukrajinec Yevhenii Feier, který byl podle žalobce vůdčí osobou organizované skupiny, byl souzen za podvod a padělání se sazbou pět až deset let. Feier se k podvodům nepřiznal, tvrdil, že obvinění vůči němu je zcela vymyšlené, a to ze strany spoluobžalovaného Josefa Šipoše. „Feier byl sice přítomen přejezdu vozidel do zahraničí, ale to z něj ještě nedělá vůdčí osobnost. Před soudem stojí neprávem. Neúčastnil se projednávané činnosti, know how měl Šipoš,“ uvedl obhájce. „Je to šílená falzifikace, nebyl jsem nikdy účasten žádných krádeží,“ doplnil Feier.

Podle soudu šlo o 18 dílčích útoků, jenž obžalovaný páchal s ostatními muži. Jozefa Karnaje brněnský krajský soud potrestal 6,5 lety vězení a 5,5 roku dostal Josef Šipoš. Feier, trojnásobný otec s vysokoškolským vzděláním, má ukrajinské a maďarské občanství. V Maďarsku byl v roce 2015 souzen za padělky. Trestnou činnost spáchal podle soudu ze ziskuchtivosti, a to jako organizátor, i proto mu byl uložen nejvyšší trest.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, soud, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.