sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Sedm řidičů pod vlivem drog za jediný den. Jeden vdechl pervitin chvíli před jízdou

Hned sedm řidičů pod vlivem drog během jednoho dne. Ve čtvrtek 15. října prostějovští policisté prováděli dopravní kontroly a odhalili několik osob, které neměli za volantem, co dělat. Jeden tvrdil, že dlouhodobě používá mast s marihuanou.

Nejprve zastavili policisté pětačtyřicetiletého řidiče Fiat Stilo v obci Drahany. Alkohol se u něj neprokázal, ale drogy ano. „Dále se podrobil testu na přítomnost jiných návykových látek s pozitivním zjištěním na amfetaminy/metamfetaminy. Řidič s výsledkem testu nesouhlasil a požadoval lékařské vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu, které podstoupil v nemocnici v Prostějově,“ sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Pozitivní výsledek na amfetamin/metamfetaminy měl i jednatřicetiletá řidič v obci Hrubčice. „Řidič se odmítl na výzvu policistů podrobit k lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz a další jízdu mu zakázali,“ popsal policejní mluvčí, podle kterého muži hrozí pokuta 25 až 50 tisíc korun a zákaz činnosti až na dva roky.

Neměl ani řidičský průkaz

Stejně dopadl i o deset let starší muž, kterého policisté zastavili v Barákově ulici v Prostějově. Akorát se u něj ještě zjistilo, že ani nemůže vydat řidičský průkaz. „Kolegové mu ho odebrali 1. října ze stejného důvodu,“ potvrdil Hejtman.

V Prostějově měl dále pozitivní test šestatřicetiletý řidič, a to na amfetaminy/metamfetaminy a kokain. S odběrem muž souhlasil. Hrozí mu zákaz činnosti až na jeden rok, ale může se to změnit.

„Na základě rozboru hodnot návykových látek v těle může dojít ke změně právní kvalifikace na přečin ohrožení pod vlivem návykové látky,“ upozornil policejní mluvčí.

Přiznal se, že před jízdou vdechl gram pervitinu

Dalším hříšníkem se stal čtyřiatřicetiletý řidič v obci Vícov. „Řidič při kontrole policistům sdělil, že není držitelem řidičského oprávnění, neboť mu byl v minulosti vysloven zákaz řízení motorových vozidel,“ řekl Hejtman. Pozitivní test na drogy byl také u něj. „Řidič uvedl, že asi půl hodiny před dopravní kontrolou vdechl jeden gram pervitinu.“

Lékařský odběr odmítl s jasným důvodem. „S odůvodněním, že je pro něj dostačující, že se k užití pervitinu před jízdou doznal,“ sdělil Hejtman.

Pozitivní test? Mladík se bránil, že dlouhodobě používá mast s marihuanou na kožní nemoc

Ve čtvrt na dvanáct v noci zjistili policisté také pozitivní výsledek na návykové látky u dvacetiletého řidiče. „Řidič uvedl, že návykovou látku neužil, ale dlouhodobě užívá mast s marihuanou na kožní nemoc,“ popsal. S lékařským vyšetřením na odběr mladík souhlasil. Pokud se ale potvrdí jeho podezření, bude mu hrozit pokuta až 20 tisíc korun a bez řízení by se musel obejít až jeden rok.

Stejná trest hrozí také o rok staršímu řidiči vozidla Škoda Octavia, kterého strážci zákona odchytili v Prostějově v Žeranovské ulici.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky drogy, řidiči, policie, pervitin, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.