neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucký vrchní soud potvrdil trojici ze Slovenska tresty vězení za krádeže aut, odsedí si od tří do pěti let

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil trojici mužů ze Slovenska tresty vězení od tří do 5,5 let za rozsáhlé krádeže osobních i nákladních aut ve třech moravských krajích. Další dva muže zlínský krajský soud již dříve obžaloby zprostil, s čímž nesouhlasil žalobce. Jeho odvolání však soud zamítl. Podle původní obžaloby v letech 2016 a 2017 odcizila skupina 28 aut se škodou za víc než 13 milionů korun. Prokázat se však podařilo jen část s celkovou škodou 8,8 milionu korun.

"Dospěli jsme k totožnému skutkovému závěru jako krajský soud, tedy že obžalovaní odcizili nebo se o to pokusili osobní a nákladní automobily. Změnu jsme provedli akorát v právní kvalifikaci a to z důvodu novely trestního zákoníku účinné od 1. října 2020, která zvýšila hranice výše škod," řekl dnes mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Podle nového trestního zákoníku se za škodu velkého rozsahu, která charakterizuje nejzávažnější majetkovou kriminalitu, považují škody dosahující nejméně 10 milionů korun, což je dvojnásobek původní částky.

"I přes toto snížení právní kvalifikace jsme obžalovaným ponechali stejné tresty, které jim uložil krajský soud, neboť původně uložené tresty jsme považovali za nepřiměřeně mírné,"doplnil mluvčí soudu.

Nejvyšší trest dostal Dávid Kortiš, který stráví ve vězení 5,5 roku, Libor Buček 3,5 roku a Marek Hančín tři roky. Soud je uznal vinnými z krádeže, Bučka také z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a Kortiše z poškození cizí věci. Nahradit navíc mají část způsobené škody. Zcela zproštěni obžaloby byli Tomáš Kožuch a Jozef Kotúček.

Podle původní obžaloby muži auta kradli ve Zlínském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji v letech 2016 a 2017. Žalobce tvrdil, že šlo o 28 aut, škoda byla vyčíslena na více než 13 milionů korun. V řadě případů krádeží se však podle soudu nepodařilo hodnověrně prokázat, že se jich muži skutečně dopustili. Rovněž se nepodařilo bez jakýchkoliv pochybností prokázat, že se krádeží dopouštěli jako organizovaná skupina. Všichni obžalovaní vinu popírali.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Olomoucká Drbna

Štítky ČR, Slovensko, soud, krádeže, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.