neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Obchody praskají ve švech, zloději mají pré. Hlídejte si při vánočních nákupech své osobní věci, radí policie

Od včerejšího dne jsou opět otevřeny všechny obchody a služby. Nákupy vánočních dárků jsou v plném proudu, a proto lidé neváhali a hned vyrazili do obchodních domů. Toho využili také zloději. Strážníci se v Olomouci včera potýkali hned s několika případy krádeže osobních věcí. Proto všem občanům vzkazují: "Buďte při vánočním nakupování obezřetní a dávejte se pozor na své osobní věci, zloději řádí na každém rohu."

První případ řešila policie v nákupním centru na Horním Lánu. Včera okolo páté hodiny odpoledne v jednom z obchodních domů v Olomouci nakupovala pětapadesátiletá žena. Do nákupního vozíku si odložila svou peněženku s penězi, platebními kartami i dalšími osobními doklady. Ta přilákala prozatím nezjištěného zloděje, který využil okamžiku nepozornosti zákaznice a peněženku jí odcizil. Poškozené ženě vznikla škoda ve výši 4 000 Kč,“ řekla o případu mluvčí policie Lenka Vanková. 

Obdobný případ řešili policisté už na začátku prosince v obchodním domě na ulici Štursova v Olomouci. Během nakupování měla v nákupním vozíku položenou svou kabelku také dvaasedmdesátiletá seniorka. Přestože měla vozík ve své bezprostřední blízkosti, i tentokrát postačila dosud neznámému zloději jen chvilka k tomu, aby neopatrnou ženu o tašku připravil,“ dodala Vanková. Kromě mobilního telefonu, osobních dokladů a dalších věcí, které zde žena měla uložené, si pachatel společně s kabelkou odnesl také peněženku s platební kartou a hotovostí přes 33 000 Kč. Celkem jí způsobil škodu v předběžné výši přes 35 000 Kč.

"V obou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a trestného činu krádež, za který lze dle trestního zákoníku v době vyhlášeného nouzového stavu uložit trest odnětí svobody na dvě léta až osm let," upřesnila Vanková. 

Policie apeluje na širokou veřejnost, aby se během předvánočního shonu řídila následujícími preventivními radami, a předešla zbytečným nepříjemnostem před nadcházejícími svátky:
  • Při nakupování věnujte pozornost svému bezprostřednímu okolí, v případě čehokoliv podezřelého ihned reagujte.
  • Nenoste u sebe větší obnos peněz v hotovosti. Tomu se lze snadno vyhnout například používáním platební karty. V takovém případě ale nemějte PIN přímo u karty.
  • Pokud však musíte, nebo chcete nosit větší částky peněz, je vhodné je nosit odděleně, nejlépe v zapínací kapse uvnitř oděvu.
  • Nenoste cenné věci pohromadě v jedné tašce, či peněžence (peníze, doklady, klíče, telefon apod.). Při nakupování neodkládejte své osobní věci do vozíku. Stačí chvilkové zaujetí zbožím a zloděj se o vaši tašku už postará.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krádež, nákupní centra, zloději, policie, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.