pátek 29. března 2024 Taťána

Nájemník si vyslechl trest za brutální vraždu domácího sekáčkem na maso

Za vraždu domácího v rodinném domě v Bedihošti na Prostějovsku potvrdil dnes olomoucký vrchní soud Pavlu Šestákovi 18 let vězení. Majitele domku napadl třicetiletý muž sekáčkem na maso. Razantní útok vedl na hlavu a ruku poškozeného, devětašedesátiletý senior utrpěl rozsáhlá devastující zranění, po necelém měsíci v nemocnici zemřel. Důvodem bylo podle obžaloby ukončení nájmu ze strany oběti. Podle soudu šlo o vraždu s rozmyslem provedenou zvlášť surovým způsobem.

Muži hrozila sazba od 15 do 20 let, případně výjimečný trest. „Trest byl ukládán při polovině trestní sazby, nelze jej tedy považovat za nepřiměřený či nezákonný. U obžalovaného nebyla zjištěna žádná výraznější polehčující okolnost, vyjma jeho doznání spáchání skutku. Jde o osobu vícekrát soudně trestanou, byť pro jinou trestnou činnost. Trestný čin byl navíc spáchán vůči osobě vyššího věku," uvedl soudce Petr Andres.

Podle obhajoby nešlo o vraždu spáchanou s rozmyslem. „Jednání obžalovaného provázejí po celou dobu znaky chaotičnosti a zmatečnosti," uvedl obhájce. Muž prý jednal na základě nátlaku své přítelkyně, s níž byl v domě v podnájmu. Domácího údajně zabít nechtěl, o čemž podle obhájce svědčí to, že první úder vedl tupou stranou sekáčku. Obhajoba nesouhlasila ani s tím, že šlo o zvlášť surový způsob provedení s ohledem na to, že nešlo o kombinovaný útok a jednání trvalo krátce. Podle žalobce Jaroslava Kouřila však byl čin uvážený a násilí, kterého se obžalovaný dopustil, byl zcela mimořádného rázu. S tím se ztotožnil i soud

Tragédie se odehrála loni 1. února v rodinném domě v Bedihošti

Šesták v domě bydlel v podnájmu se svou přítelkyní. V osudný den byl pod vlivem pervitinu a alkoholu. V kuchyni vzal sekáček na maso a pod lživou záminkou se dostal do pokoje majitele domu. Při potyčce mu nakonec zasadil řadu sečných ran především do hlavy, při útoku mu také téměř amputoval zápěstí. Agresor po útoku z domu utekl, policisty ho vypátrali a zadrželi. Kriminalisté případ původně vyšetřovali jako pokus o vraždu, po smrti poškozeného případ překvalifikovali na vraždu.

Vražda v Bedihošti byla loni první v Olomouckém kraji. Za celý loňský rok kriminalisté vyšetřovali devět vražd či pokusů o ni, jedna z nich se poté neprokázala. Všechny zbývající případy byly objasněny, řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. V porovnání s předchozím rokem jsou statistiky těchto nejzávažnějších trestných činů v kraji srovnatelné - tehdy jich bylo osm.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, vražda, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.