pátek 29. března 2024 Taťána

Miliony dolarů a drahé šperky výměnou za proplacení poplatků. Žena naletěla "brazilskému lékaři"

Padesátiletá žena z Přerovska se stala obětí podvodníka, který z ní vylákal nemalou částku peněz tím, že předstíral, že je lékař z Brazílie. Podvod prokloukl až její manžel, když přišel na její "investice". Ve čtvrtek proto podali oznámení u Policie ČR.

„Příběh ženy začal někdy v listopadu minulého roku, když si ji na sociální síti do přátel přidal jí neznámý muž. Ženě se hned od začátku snažil vlichotit do přízně a tak si mimo jiné vyslechla, že si ji vybral, protože se mu na profilové fotografii zdála velice sympatická. V průběhu další komunikace lichotka stíhala lichotku a postupně muž ženě začal hrát i na city," uvedl k případu policejní mluvčí František Kořínek.

Muž psal ženě v češtině, ačkoli se mělo jednat o brazilského lékaře. Znalost jazyka objasnil tak, že se ho naučil od kolegy v práci. Dále také ženě tvrdil, že sám vychovává patnáctiletého syna, protože jeho ženu měli ubít v autě k smrti. Během týdnů, kdy si žena s údajným lékařem dopisovala, se kuminikace stávala čím dál osobnější a lákavější, až žena svodům muže o krásné budoucnosti podlehla. „Když jí nabídl, že do Česka přijede, ale před tím jí ještě v balíčku poštou pošle 2 miliony dolarů a zlaté šperky, měl ji již lapenou ve své síti. Balíček měla žena u sebe schovat až do jeho příjezdu," doplnil k průběhu František Kořínek.

Samozřejmě ale balíček s ohromnou sumou a šperky nebyl zadarmo. Podmínkou přijetí balíčku byla povinnost uhradit poplatky spojené s cestou, například clo, či letištní poplatky.

„Jako první platbu muž požadoval dva tisíce euro, které však žena neměla. Proto si v bance sjednala úvěr a peníze koncem prosince poslala. Toužebně očekávaný balíček však nepřišel a naopak bylo nutné uhradit stejnou platbu ještě jednou. Také tyto peníze si žena půjčila a v polovině ledna odeslala," sdělil Kořínek

Balíček ale stále nepřicházel. Důvodem měly být problémy na cestě a bylo nutné poslat dalších 15 tisíc euro jako pokutu za to, že balíček nebyl „pojištěn a naskenován“. Naštěstí v této době na „investice“ své ženy přišel její manžel. „Protože jí chtěl pomoci a nechtěl obětovat peníze, které žena už odeslala, dokonce nějakou dobu společně vážně zvažovali, že požadovanou pokutu pošlou. Po náležitém promyšlení celé situace však usoudili, že se nejspíš jedná o podvod a věc oznámili policistům," uzavřel vysvětlením Kořínek.  

Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu podvod, za který pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krimi, podvod, peníze, Přerovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.