sobota 20. dubna 2024 Marcela

Američané přivezou do Olomouce zkušenost jak potírat zahraniční hrozby

Průmyslová špionáž, zneužívání vědecké infrastruktury nebo propagandistické působení – i akademická sféra čelí různým druhům zahraničních hrozeb.

Na Právnickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci (PF UP) přijedou 18. ledna američtí experti prezentovat své zkušenosti a dobrou praxi v boji proti hrozbám, které jsou tak silné, že mohou ohrozit bezpečnost demokratického státu. Tato prezentace bude veřejná.

Přednášku Osvědčené postupy a zkušenosti v oblasti boje proti zahraničnímu vměšování (CFI) v amerických akademických kruzích / The Best Practices and Experience in Countering Foreign Interference (CFI) in U.S. Academia pořádá Centrum pro mezinárodní humanitární a operační právo (CIHOL) při PF UP. Svým zaměřením půjde o svého druhu jedinečnou akci nejen v českém, ale i středo- a východoevropském kontextu.

„Členové katedry mezinárodního a evropského práva a současně také členové CIHOL se dlouhodobě věnují bezpečnostním otázkám. Připravovanou akcí chceme otevřít téma zahraničních vlivových operací na vysokých školách a praktických i celospolečenských dopadech zahraničního vměšování, které může ohrožovat národní bezpečnost,“ vysvětlil za organizátory Petr Stejskal, který působí na katedře mezinárodního a evropského práva PF UP a je členem CIHOL.

Přednášku pořádá CIHOL spolu s Velvyslanectvím USA v ČR, Centrem proti hybridním hrozbám při Ministerstvu vnitra ČR a Univerzitou Karlovou v Praze. Díky této kooperaci se podařilo do Olomouce pozvat k aktivní účasti dva špičkové přednášející, odborníky na protivlivovou problematiku. Jedním z nich je ředitel americké asociace Academic Security and Counter-Exploitation Program (ASCE) Dr. Kevin Gamache. ASCE je sdružením amerických univerzit, které bylo založeno s cílem zvýšit povědomí o bezpečnosti v akademické sféře. Kevin Gamache vysvětlí, jak ASCE využívá odborné znalosti svých členských univerzit a pomáhá řešit případné hrozby, které zahraniční protivníci pro akademické instituce v USA představují.

Druhým hostem na dvouhodinové přednášce "Osvědčené postupy a zkušenosti v oblasti boje proti zahraničnímu vměšování (CFI) v amerických akademických kruzích", která se uskuteční na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (17. listopadu 8, Olomouc) 18. ledna od 10:00, bude Dr. Glenn Tiffert.

Dr. Tiffert je vědecký pracovník Hooverova institutu a specialista na politické a právní dějiny Čínské lidové republiky. Na Hooverově institutu při Stanfordově univerzitě spolupředsedá projektu China's Global Sharp Power a úzce spolupracuje s americkou vládou a partnery z občanské společnosti na dokumentování a budování odolnosti proti autoritářskému vměšování do demokratických institucí. V současné době také působí ve výkonném výboru ASCE.

Akci zaštítil rektor Univerzity Palackého v Olomouci profesor Martin Procházka. Pořadatelé prosí zájemce o účast, aby se registrovali prostřednictvím jednoduchého formuláře.

Další podrobnosti k přednášce zde.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.