sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Celníci v květnu v Olomouckém kraji objevili 37 nelegálně pracujících

Olomoučtí celníci odhalili během května nelegální zaměstnávání cizinců při svých kontrolních akcích. Výsledkem bylo odhalení 37 pracujících osob bez platného povolení k zaměstnání.

Olomoučtí celníci odhalili během května několik cílených kontrolních akcí zaměřených na dodržování zákona o zaměstnanosti. Výsledkem těchto opatření bylo odhalení 37 cizinců, kteří nelegálně pracovali. Celníci vykonávají tuto kompetenci od vstupu České republiky do Evropské unie.

Během kontrol zaměstnávání cizinců se celníci zaměřili na vybrané stavby na Přerovsku a na velké potravinové sklady v Olomouci. Postupným prověřováním pracovníků bylo zjištěno, že 37 z nich vykonává práci bez platného povolení k zaměstnání. Nejčastěji se jednalo o moldavské a ukrajinské občany. Toto zjištění přichází navzdory opatřením, která usnadňují zaměstnávání ukrajinských občanů v důsledku probíhajícího válečného konfliktu.

Zaměstnavatelé, kteří umožnili nelegální zaměstnání cizinců, se nyní potýkají se sankcemi až ve výši 10 milionů korun. Zásadním motivem pro porušování předpisů v této oblasti je zejména ekonomický faktor, kdy zaměstnavatelé neplatí zdravotní pojištění za nelegálně zaměstnané cizince.

Nelze považovat tyto případy za ojedinělé, protože celníci v Olomouckém kraji odhalili mnoho případů porušování zaměstnávání cizích státních příslušníků. Od začátku letošního roku bylo odhaleno celkem 51 nelegálně zaměstnaných cizinců. Ve srovnání s rokem 2022 došlo ve druhém letošním čtvrtletí k nárůstu, protože za celý předchozí rok bylo odhaleno pouze 55 osob.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Celní úřad pro Olomoucký kraj | Zdroj Celní úřad pro Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.