sobota 20. dubna 2024 Marcela

Co by bylo, kdyby v Šantovce začali útočit teroristé? Dnes si to mohly záchranné složky zkusit nanečisto

Záchranáři, hasiči i policisté dnes od půl osmé ráno museli rychle reagovat na sehranou událost, při které obsadili vrchní patro Šantovky tři teroristé. Jeden měl u sebe nůž, druhý střelnou zbraň a třetí útočil na lidi kolem kyselinou. Na místě byl během chvíle velký počet zraněných, a záchranné složky musely ukázat, že jsou na takovou akci připravené...

Zprávu stále aktualizujeme.

Účelem celé akce je především výzkum efektivního třídění raněných a zasažených, přednemocniční neodkladná péče, poté také nemocniční neodkladná péče ve Vojenské nemocnici v Olomouci, spolupráce zasahujících složek a také evakuace obchodního centra.

"Dnešní cvičení je součastí projektu Ministerstva vnitra, který se nazývá "Efektivní třídění raněných". Nasimulovali jsme teroristický útok v obchodním centru, je zde celkem 63 raněných, z toho 35 těžce. Postupně jsou ranění tříděni podle závažnosti zranění ve stanech zdravotníků a poté postupně přepravováni do Vojenské nemocnice v Olomouci," řekl Petr Hubáček, ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.

Při třídění dostanou prioritu vždy ti, kteří mají největší šanci přežít. "Není to tedy jako v mírových podmínkách, kdy prioritu mají všichni stejnou. Zde označujeme zraněné podle závažnosti třemi barvami – červenou, žlutou a zelenou, přičemž lidé označení červenou barvou musí být ošetřeni bezodkladně," dodal Hubáček.

Akce se připravovala podle jejích organizátorů dva měsíce a podílelo se na ní až 200 lidí, z toho 70 figurantů. Až do dnešního rána byla přitom utajovaná, takže o zásahu nevěděli nejen obyvatelé města, ale ani někteří zasahující aktéři. Organizátoři však brzy po zahájení akce na webu zdravotní záchranné služby oznámili, že jde o cvičení.

Autoři | Foto Marek Rigo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.