středa 24. dubna 2024 Jiří

Dvě ženy okradly seniorku o 80 tisíc. Do domu se vloudily pod záminkou vrácení přeplatku za vodu

Ve čtvrtek v odpoledních hodinách se měly dvě neznámé ženy vnutit do domu 87 leté seniorky a ukrást osmdesát tisíc korun. Po pachatelkách nyní pátrá policie a prosí veřejnost o pomoc.

Olomoučtí kriminalisté pátrají po dvou pachatelkách krádeže, ke které došlo ve čtvrtek 10. listopadu v odpoledních hodinách v části Olomouce-Lazcích,“ řekla policejní mluvčí Irena Urbánková. Do domu se vloudily pod záminkou, že jdou zkontrolovat vodoměr a vrátit přeplatek za vodu. Seniorku požádaly o rozměnění pětitisícové bankovky, která odešla do vedlejšího pokoje odkud peníze přinesla. „V této chvíli ji jedna z nich zabavila s tím, že musí zkontrolovat vodovodní baterie v celém domě a druhá jí pravděpodobně v tomto okamžiku ukradla peníze. Poté odešly neznámo kam,“ popsala Urbánková. Až po jejich odchodu paní zjistila, že ji chybí 80 tisíc korun.

Seniorka vše ohlásila na policii, která po neznámých pachatelkách v současné době pátrá a prosí o pomoc širokou veřejnost. Z dostupných informací se jim podařila sestavit částečná skica starší pachatelky. Byla ve věku kolem čtyřiceti let, silné postavy, snědší pleti.Vysoká byla mezi 165–168 cm. Měla kulatý obličej, velké tmavé oči. Vlasy měla tmavé, sčesané dozadu a vzadu pravděpodobně sepnuté. Na temeni hlavy tvořily štětku. Na sobě měla bílou prošívanou silonovou bundu pod pás a tmavomodré kalhoty. U sebe měla tmavou kabelku. Mluvila česky, bez přízvuku,“ dodala Urbánková.

Druhá byla o něco mladší, plnoštíhlá, vysoká rovněž mezi 165–168 cm.  Na sobě měla bundu bílé barvy a kalhoty. Vlasy měla barvy špinavá blond, jevily se jako obarvené. Bližší informace k popisu druhé ženy se nepodařilo zjistit.

Policie ČR radí občanům, jak se nestát obětí podvodu:

  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího do bytu nevpouštějte.
  • Nikdy hned neotevírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb  (odečet plynu apod.), nechte si předložit jeho služební průkaz nebo ještě lépe, zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů krádež a porušování domovní svobody, spáchaných formou spolupachatelství, za který oběma pachatelkám, v případě zjištění a vzhledem k výši způsobené škody, hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi,“ uzavřela policejní mluvčí. 

PK

Čtěte více:

Foto PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.