čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Mrtvý bezdomovec, který byl loni v zimě nalezen na Lazcích, nebyl zavražděn. Rozhodl o tom soud

Loňská smrt bezdomovce v Olomouci, který byl nalezen umrzlý v městské části Lazce, nebyla vražda. Rozhodl o tom dnes olomoucký krajský soud. Dvojici mužů, která před soudem čelila obžalobě z vraždy, dnes soudce potrestal pouze za pokus o ublížení na zdraví. Uložil jim dva a 2,5 roku nepodmíněně. Podle soudu se neprokázalo, že by zbitého muže odvlékli na málo frekventované místo a v mrazech jej tam ponechali svému osudu. Mužům původně hrozilo až 18 let. Obě strany si ponechaly lhůtu na případné odvolání.

Václav Vrtek a Karel Dubský svou vinu po celou dobu popírali. Napadení osmačtyřicetiletého muže popsal policistům bratr jednoho z nich, který ale také uvedl, že se zbitým mužem následně kouřil ve stavební buňce. O tom, jak se dostal na odlehlé místo, tento svědek nevěděl. Překvalifikování navrhoval i žalobce. „Soud se ztotožnil s návrhem státního zástupce, přivítali jsme to s potěšením," uvedl soudce Eduard Ondrášek. „Rozhodně jim nelze klást za vinu úmyslné usmrcení té osoby," doplnil soudce. Trest soud ukládal s ohledem na trestní minulost obou mužů. Dubský si odpyká o půl roku více.

Podle původní obžaloby napadli Václav Vrtek a Karel Dubský dvaačtyřicetiletého muže v Lazecké ulici před stavebními buňkami, které obývají bezdomovci. Udeřili jej prý několikrát pěstí do obličeje a poté i torzem židle. Bezvládného muže poté podle obžaloby odvlekli stranou na málo frekventované místo, kde umrzl. Ráno jej našel muž při venčení psa, záchranářům se již bezdomovce zachránit nepodařilo.

Podle rozsudku jej však dvojice po napadení zvedla na nohy a odvedla zpět do stavební buňky, kde bezdomovec s jedním ze svědků kouřil cigaretu. „Jak se muž ocitl na místě, kde vlivem podchlazení došlo k otoku mozku, nikdo neví. Teoreticky jej tam mohli obžalovaní vyvléct, teoreticky to mohl udělat někdo jiný a teoreticky tam mohl dojít poškozený sám. Neprokázalo se však, že by jej obžalovaní vyvlekli ven. Za této situace odpadá následek úmrtí, a to i v nedbalostní formě," doplnil soudce.

Rozsudek zatím není pravomocný. Obhájci obžalovaných však uvedli, že jsou s verdiktem spokojeni, přesto si ponechali lhůtu. Další kroky zváží až po doručení rozsudku.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.