čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Muž brutálně mlátil bezdomovce pěstmi a kopal ho do hlavy, ten zemřel na otok mozku

Olomoučtí policisté zadrželi čtyřiadvacetiletého muže podezřelého z vraždy bezdomovce ve Šternberku na Olomoucku. Svého známého podle kriminalistů brutálně napadl v sobotu během konfliktu na odlehlém místě u chaty, kterou tamní bezdomovci obývali. Muže bil pěstmi a následně jej také razantně kopal do hlavy a hrudníku. Pětapadesátiletý muž nakonec zemřel na otok mozku. Mladíkovi, který má za sebou již trestní minulost, hrozí až 18 let vězení. Soud jej v úterý poslal do vazby, řekl novinářům vedoucí odboru obecné kriminality Jan Lisický.

Předchozího konfliktu se zúčastnili čtyři bezdomovci, kteří na místě ve velkém popíjeli víno. „Jeden z nich se rozhodl spory vyřešit rázně, jednoho z mužů napadl pěstmi, srazil ho na zem, kde jej kopal do hrudníku a do hlavy," uvedl Lisický.

Bití podle kriminalistů trvalo dlouhou dobu, podle výsledků pitvy jen na hlavu směřovalo minimálně 20 ran. Muž měl polámaná žebra a utrpěl také pneumotorax. „Po skončení útoku se napadený ještě vzpamatoval a zůstal s ostatními sedět u ohně. Poté se jeho tři kolegové odebrali spát na chatu, napadený zůstal sedět u ohně. V noci se útočník vzbudil a šel se na něj podívat. Zjistil, že krvácí z uší, nosu, chrčí a nereaguje. Vrátil se však zpět a usnul," doplnil šéf odboru.

Když ho muži následující den našli ležet u ohně, už nedýchal. Podle policistů se bezdomovci ještě před zavoláním policie stihli domluvit na své verzi, kterou se snažili kriminalistům vnutit. Policisté jim ji však vzápětí vyvrátili, v poslední fázi se útočník k napadení doznal, doplnil Lisický. Dodal, že čtyřiadvacetiletý muž se již dříve dopustil majetkové i násilné trestné činnosti.

V Olomouckém kraji jde letos o šestý případ vraždy či pokusu o ni. Naposledy policisté obvinili v září z pokusu o dvojnásobnou vraždu osmačtyřicetiletého muže ze Šumperska. Podle kriminalistů po potyčce v březnu letošního roku založil požár v rodinném domě, který se svými oběťmi obýval, a poté z něj odešel. Přiotrávené muže z hořícího domu zachránili hasiči. Loni se v Olomouckém kraji stalo šest vražd, kriminalistům se podařilo všechny objasnit.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.