sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Policisté rozjeli akci Úklid. Dopadli pět výrobců a distributorů drog z Olomouce a okolí

Kriminalisté dopadli v krycí akci s názvem Úklid tři muže a dvě ženy z Olomouce a okolí, šlo podle nich o organizovanou skupinu vyrábějící a prodávající v Olomouckém kraji ve velkém pervitin. Policisté na případu pracovali půl roku, pětici zadrželi minulý týden. Na samotném zásahu se na několika místech kraje podílelo více než 50 policistů. Podle kriminalistů šlo o citelný zásah pro drogovou scénu v regionu. Všichni podezřelí skončili ve vazbě, řekli dnes novinářům zástupci policie. Obviněným hrozí dva až deset let vězení.

„Jde o případ svým rozsahem větší, než je běžně zvykem. Především bylo nadstandardní to, že se jednalo o pachatele, kteří byli původně rozpracováni v pěti různých vyšetřovacích spisech. I proto vyšetřování zastřešila krajská kriminálka, která akci koordinovala a naplánovala a poté ji také realizovala," uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Jan Lisický.

Policisté skupinu zadrželi minulý týden od pondělí do středy, zasahovali na pěti místech kraje na Olomoucku, Prostějovsku, Šternbersku a Uničovsku. Do akce se zapojila krajská kriminální policie, policisté toxi týmu z Olomouce a Přerova, policisté pohotovostního a eskortního oddělení, i kynologové a psi specializovaní na vyhledávání drog a technici. Kvůli rozsahu byli požádáni o pomoc i kriminalističtí technici Vojenské policie.

„Udělali jsme dohromady šest domovních prohlídek a tři prohlídky jiných prostor a pozemků. Zajistili jsme dvě kompletní varny pervitinu, materiál na výrobu drog, 70 gramů pervitinu a také finanční prostředky ve výši téměř 240.000 korun a věci potřebné k distribuci," doplnil Lisický.

Podle kriminalistů šlo o organizovanou skupinu, v jejímž čele stály dvě ženy ve věku 37 a 40 let, do skupiny byli zapojeni další tři muži ve věku 27, 38 a 55 let. „Šlo o organizovanou a sofistikovanou síť, kdy členové skupiny byli navzájem propojeni, měli organizátora, který zajišťoval chemikálie a další potřebné přípravky pro výrobu drog. Další drogu vyráběl a ostatní se podíleli na distribuci. Pervitin směřoval do Olomouce a okolí," uvedl vedoucí olomouckého územního odboru policie Jiří Musil. Dodal, že drogu vyráběli v odlehlejší části území na chatě.

Podle Jana Lisického se všichni obvinění obdobné trestné činnosti dopouštěli už v minulosti, jeden je dokonce v podmínce. Pětici hrozí za zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dva až deset let vězení. Na případu kriminalisté pracují dál. Podle mluvčího krajské policie Libora Hejtmana není vyloučeno, že bude právní kvalifikace jejich skutků ještě zpřísněna.

Autoři | Foto PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.