středa 8. května 2024 Statní svátek

Žena zaplatila za balíček 120 000 korun podvodníkovi, který ji oslovil na sociální síti

Na sociálních sítích je třeba být opravdu obezřetný. Na to nemyslela čtyřiapadesátiletá žena, kterou v listopadu loňského roku právě přes sociální síť oslovil muž vystupující nejspíš pod falešným jménem. Ten s ženou navázal kontakt a v prosinci jí poslal mail, ve kterém psal, že jí přes přepravní společnost posílá balíček. Nasliboval, že v balíčku bude fotoaparát značky Samsung, kašmírová taška, hodinky značky Christopher, pero, mobilní telefon iPhone 7, sada diamantů a hnědá zalepená obálka.

Žena z Přerova od přepravní společnosti dostala sdělení, že musí zaplatit clo a daň ve výši 4 850 euro (asi 123 000 korun), které zaplatila. Od společnosti žena zpětně obdržela potvrzení o zaplacení částky, která byla doručena mezinárodní bezpečnostní agentuře.

„Dál se celá událost vyvíjela tak, že se přepravní společnost opět ozvala s tím, že chtěla balíček ženě doručit, ale Celní úřad na letišti v Karlových Varech jí v tom údajně zabránil, protože v balíčku byly odhaleny drogy. Aby mohl být balíček poškozené dodán, požadovala doručovací společnost zaplacení další částku ve výši 15 500 euro (asi 393 000 korun) s upozorněním, že pokud neuhradí požadované finance, budou veškeré informace předány mezinárodní policii a bude následovat její zatčení a uvěznění,“ vysvětlila situaci policejní mluvčí Miluše Zajícová.

V tomto bodě se poškozená obrátila na policii. Ta zjistila, že Celní úřad v Karlových Varech žádnou takovou zásilku neeviduje a žena se tedy pravděpodobně stala obětí podvodu. Případem se policie i nadále zabývá a šetří ho pro trestné činy podvod a vydírání.

„Dávejte si pozor při komunikaci na sociálních sítích s neznámými lidmi, nikdy nevíte, kdo je na druhé straně a jaké jsou jeho záměry i přesto, že vše působí seriózně. Zejména byste měli být pozorní a opatrní, pokud se jedná o zasílání finančních prostředků na účty do cizích zemí,“ připojuje varování policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Foto Pixabay.com

Štítky žena, podvod, počítač, sociální sítě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.