sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Ke dvěma vloupáním do chat došlo v noci na středu, policie kontroluje jejich zabezpečení

Policie pátrá po pachateli, který se z úterý na středu vloupal do dvou zahradních domků v Horní Moštěnici. Muži zákona v těchto dnech provádejí preventivní návštěvy chatových oblastí.

Do první chaty zloděj vniknul tak, že si přistavil žebřík, po kterém vylezl na balkon a kamenem rozbil skleněné balkónové dveře. Chatu prohledal a ukradl elektrický přímotop, tři litry slivovice, zmrazené maso, salámy a konzervy. Způsobil škodu za 14 000 korun. Na sousedním pozemku si zloděj počínal podobně. Kamenem rozbil okno, ale uvnitř nenašel nic, co by shledal odcizitelným, takže způsobil škodu na rozbitém koně ve výši 500 korun. „Případy šetříme pro trestné činy krádež, poškození cizí věci a porušování domovní svobody,“ doplnila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Během středečního dopoledne proběhla na Hranicku kontrola domků v chatových lokalitách. Pět policistů zkontrolovalo pět oblastí v okolí města Hranice a také na Potštátě, v Drahotuších a Hustopečích nad Bečvou. Kontrolovali především přístupové cesty a narušení rekreačních objektů. „Pachatelé se dostávají dovnitř především skrze dveře, okna a verandy. Při akci jsme neodhalili žádné protiprávní jednání a zkontrolovali jsme jednu osobu pohybující se v dané lokalitě,“ řekla mluvčí Miluše Zajícová.

„Preventivní akce uvedeného charakteru provádíme pravidelně především v zimních měsících v celém regionu, protože rekreační lokality bývají opuštěné a toho právě pachatelé využívají. Nicméně není v našich silách být vždy a všude. Proto je důležité, aby si majitelé uvedených objektů zabezpečili svůj majetek především vlastními prostředky a předešli tak případnému vniknutí nežádoucích osob dovnitř. Ani nejlepší ochrana ale nezabrání pachateli k vniknutí do chaty, když se rozhodne, že se tam dostane. Pokud ale bude zabezpečení objektu zřetelné, může ho to od vloupání odradit. V okolí chaty by neměly být v dosahu předměty, které mohou zloději cestu usnadnit, jako různé nářadí, žebříky nebo stoly. Uvnitř by neměly být ani cenné věci, které jsou předmětem zájmu zlodějů, především elektronika, starožitnosti, finanční prostředky nebo drahé nářadí. Nicméně mnohdy postačí nezvanému návštěvníkovi i potraviny, včetně alkoholu nebo pouhé přespání,“ varuje Zajícová.

Foto PČR

Štítky chata, zloděj, zabezpečení, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.