sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucký soud poslal šest lidí do vězení na šest až deset let za nelegální prodej léků

Odvolací Vrchní soud v Olomouci potvrdil šestici lidí nepodmíněné tresty za nelegální obchod s léky. Řekla to mluvčí prvoinstančního krajského soudu v Brně Eva Sigmundová. Krajský soud skupinu loni na začátku srpna poslal do vězení na šest až 10 let, proti rozsudku se odvolali, odvolání podal i státní zástupce. Vrchní soud odvolání zamítnul, rozsudek se tak stal pravomocným.

Skupina léky prodávala asi čtyři roky od roku 2012. Díky falešným receptům její členové v lékárně vyzvedávali léky, které prostřednictvím internetu následně nabízeli k prodeji zhruba za trojnásobnou cenu. Šlo o léky, které obsahují návykové látky a nesmějí být prodávány bez receptu jako Hypnogen, Diazepam, Neurol či Lexaurin. Prodejem si podle obžaloby přišli asi na tři a půl milionu korun, soud ale částku snížil o náklady a neuskutečněné obchody. Léky prodávali desítkám lidí po celé České republice, někteří z jejich klientů je pak prodávali dál.

Desetiletý trest uložil krajský soud vůdci skupiny Pavolu Mackovi, devítiletý trest dostal Jiří Majer, který je vystudovaný lékárník a skupině dodal odbornost. S trestem 8,5 roku od soudu odešel Milan Odehnal, který působil především v roli řidiče. Ke trojici se později přidaly Iveta Krchová a Erika Rendeková, které pomáhaly s obstaráváním léků a jejich prodejem, přičemž některé z léků prodávaly na vlastní pěst. Obě u soudu dostaly devítiletý trest. Na šest let půjde do vězení Vendula Schuhová, která se starala o zadávání inzerátů s nabídkou léků na internetu, odměnou jí byly léky, na kterých byla závislá.

Většina obžalovaných se přiznala, popřeli ale, že by jednali jako organizovaná skupina. Odehnal tvrdil, že Majera a Macka sice vozil a věděl i o převážených lécích, nevěděl údajně ale o tom, že jde o nelegální obchod.

„Obžalovaní fungovali jako organizovaná skupina, popsali, jakým způsobem docházelo k získávání léků a k jejich prodejům, všichni kromě Odehnala popsali i svoji roli ve skupině," uvedla tehdy v odůvodnění předsedkyně brněnského senátu Andrea Svobodová. Odehnala však stejně jako ostatní podle soudkyně usvědčovaly například i telefonní odposlechy.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky léky, obchod, drogy, soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.