sobota 4. května 2024 Květoslav

Tři muži se vloupali do firmy, hotelu a benzinky v Olomouci, teď jsou v rukou policie

Kriminalisté zadrželi tři muže podezřelé z vloupání do firmy, hotelu a benzinové čerpací stanice v Olomouci a jejím blízkém okolí. Do tří objektů se pachatelé vloupali loni v prosinci a způsobili škodu 141 000 korun, řekl vedoucí olomouckého územního odboru policie Jiří Musil.

„Pachatele jsme měli vytipované. Nakonec se nám podařilo krátce po činu zadržet tři muže," uvedl Musil. Muži pocházejí z Olomouce a kriminalisté budou prověřovat, zda nemají na svědomí další trestnou činnost. Dva muži ve věku čtyřicet osm a čtyřicet dva let se podle kriminalistů vloupali do tří objektů a další dvaačtyřicetiletý muž se společně s nimi podílel na jednom z těchto vloupání.

Do firmy se pachatelé vloupali loni v prosinci. „Firmu pouze prohledali, ale nic nevzali. Z hotelu odcizili peníze, mobilní telefon a dálniční známky. Čerpací stanici navštívili 31. prosince a odnesli si rovněž peníze a obálku s dálničními známkami na rok 2018," uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Policisté u dvou mužů provedli domovní prohlídky a zajistili předměty, které souvisí s jejich trestnou činností. Dva zadržené muže policisté obvinili z krádeže a poškození cizí věci, třetího z krádeže.

„Všichni tři mají za sebou bohatou trestní minulost, převážně majetkové povahy. Ke svému jednání se doznali," řekla Urbánková. Obviněným mužům, z nichž nejstarší skončil ve vazbě, hrozí u soudu až pětileté vězení.

Na Olomoucku loni kriminalita klesla. Policie tam podle Musila evidovala 4147 trestných činů, kterých bylo ve srovnání s rokem 2016 o 743 méně. Polovinu trestných činů loni olomoučtí policisté objasnili. Pokles kriminality dal Musil do souvislosti hlavně s nižší majetkovou trestnou činností. Nižší kriminalita podle Musila může souviset i s klesající nezaměstnaností.

Zatímco v roce 1990 policisté na Olomoucku vyšetřovali 10 500 trestných činů, v následujících letech jejich počet postupně klesal. „V roce 2000 se ustálil v rozmezí 6000 až 6500. V roce 2015 jsme pak zaregistrovali mírný pokles jejich počtu, který pokračoval až do loňského roku," dodal Musil.

Autoři

Štítky krádež, vloupání, Olomoucko, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.