pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Senior pustil do svého bytu ženu, která tvrdila, že jde kvůli přeplatkům. Doma ho okradla o třicet pět tisíc

Pětaosmdesátiletého muže ve středu 7. února před polednem navštívila u něj doma v obci na Prostějovsku dosud neznámá žena. Ta muži tvrdila, že přichází kvůli vrácení přeplatku za spotřebu vody, vloudila se přímo do bytu a během další komunikace odvedla mužovu pozornost. Když se senior soustředil na jinou věc, odcizila mu podvodnice 35 000 korun z peněženky, která ležela na stole. Žena poté zmizela.

Muž ztrátu peněz zjistil později. „Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu krádež, za který pachatelce v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ řekl policejní mluvčí František Kořínek.

Policie radí

  • Vyšší částky patří do banky. Protože jsou tito podvodníci velice „šikovní“ a přesvědčiví, senior zvyklý na jiné vzorce chování téměř nemá šanci při rozhovoru s nimi uspět. Proto základní radou policistů je nemít v domácnosti vyšší finanční částky než nezbytné na běžný provoz. Většinou se tak bude jednat o částky v řádů jednotek tisíců.
     
  • Nikoho cizího do bytu nepouštět. A to nejen nepouštět, ale vůbec neotevírat dveře. V České republice jsme zaznamenali i případy, kdy byl senior neznámým návštěvníkem ve vlastním bytě surově napaden. Z tohoto důvodu doporučujeme se vždy nejdříve přesvědčit, kdo stojí za dveřmi. K tomu můžeme použít velice jednoduchá a levná zařízení, jako jsou dveřní kukátko nebo dveřní řetízek. Zaběhnutou praxí distribučních firem je, že před potřebnou návštěvou například z důvodu revize či odečtu měřičů, zákazníka dopředu upozorní. Při návštěvě takového pracovníka pak požadujte jeho služební průkaz. V případě podezření pak doporučujeme věc telefonicky ověřit na zákaznické lince společnosti.
     
  • V případě jakéhokoli podezření na podobné jednání, by mělo být samozřejmým také oznámení na Policii ČR.

Foto PČR

Štítky senior, podvod, energie, přeplatky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.