úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Olomoucký soud zvýšil tureckému podnikateli trest za pokus o vraždu ze žárlivosti na dvanáct let

Olomoucký vrchní soud zvýšil o dva roky na dvanáct let trest tureckému podnikateli Mehmetu Ölmezovi za pokus o vraždu v Krnově na Bruntálsku. Podle rozsudku se pokusil zabít ze žárlivosti egyptského obchodníka, který údajně svedl jeho manželku. Podle odvolacího soudu zde není důvod pro mimořádné snížení trestu pod dolní hranicí trestní sazby, která činí dvanáct až dvacet let. Proti původnímu rozsudku se odvolaly obě strany.

Napadený Egypťan provozuje ve městě prodejnu kebabu. „Obžalovanému jsme nově uložili trest odnětí svobody v trvání dvanácti let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou. Trest je na samé spodní hranici trestní sazby. Podle nás nebyly důvody pro mimořádné snížení trestu odnětí svobody," řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik. Ostravský krajský soud Turkovi mimořádně snížil trest loni v listopadu. Odůvodnil to tehdy tím, že zde existují zvláštní okolnosti. Přihlédl k postoji obžalovaného i k tomu, že dosud žil v Česku bezúhonným životem.

Vrchní soud rozsudek zrušil nejen ve výroku o trestu, ale i v otázce náhrady škody. V druhém případě tak vyhověl odvolání obžalovaného. Náhradu nemajetkové újmy soud snížil z původních 300 000 korun na 199 000 korun, což je částka odpovídající bolestnému. „Pro přiznání jiné nemajetkové újmy, což jsou například duševní útrapy, jsme neměli podklady," doplnil mluvčí soudu.

Šestačtyřicetiletý Ölmez napadl svého známého předloni v listopadu. Podle rozsudku byla motivem pokusu o vraždu žárlivost a pocit ponížení, když obžalovaný zjistil, že jej podvádí manželka s mužem, kterému pronajal bistro. Na soka v lásce si počkal právě v bistru Turecký kebab v Krnově. Vstoupil do něj zadním vchodem, vyzbrojen byl nožem a dřevěným hranolem. Egypťana napadl nejdříve dřevem a pak jej během následující potyčky několikrát zranil nožem. Celkem mu způsobil osm bodných či řezných ran. Napadený utrpěl těžká poranění a zachránil jej rychlý zásah záchranářů.

Obžalovaný se k útoku přiznal. Popřel jen, že by chtěl zabíjet. Tvrdil, že známého chtěl jen zbít a z podniku vyhodit. Této verzi ale soud neuvěřil a shledal obžalovaného vinným z pokusu o vraždu.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky policie, vražda, pokus, kebab

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.