čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Muž chtěl palcátem zabít svou tetu kvůli majetku po jeho zavražděném otci, případ míří k soudu

Kauza přípravy vraždy příbuzné, z níž je obžalován Pavel Nárožný z Přerova, míří k olomouckému vrchnímu soudu. Krajský soud muže potrestal v prosinci třinácti lety vězení. Obžalovaný se odvolal na místě, žalobce se po doručení rozsudku nakonec rozhodl odvolání nepodávat. S rozhodnutím soudu i s výší trestu je spokojen. Nárožný již několik let čelí obžalobě také z dvojnásobné vraždy z roku 2009, tento případ řeší ostravský krajský soud a dokazování v této kauze bude pokračovat příští týden.

Rozsudek byl doručen oběma stranám v těchto dnech. Za přípravu vraždy s rozmyslem hrozilo muži původně dvanáct až dvacet let. Soud mu trest uložil při spodní hranici trestní sazby. Žalobce původně požadoval trest čtrnáct až patnáct let, naopak obhajoba žádala zproštění obžaloby, skutek se podle obhájce nestal. „Odvolání jsem nepodal. Výrok o vině jsem shledal zákonný a výrok o trestu odpovídající. Uložený trest je podle mne dostatečný vzhledem k tomu, že šlo o fázi přípravy, byť propracované," řekl státní zástupce Jakub Grmela.

Dvaačtyřicetiletý Nárožný podle rozsudku chtěl zabít svou tetu, která spravovala majetek po jeho zavražděném otci. Vraždu začal Nárožný podle soudu plánovat od 26. října do 7. prosince 2015, kdy mu soud nařídil, aby se vystěhoval z domu. Podle obžaloby plánoval několik verzí, nakonec chtěl ženu zabít palcátem, pomoci mu měla jeho známá. Právě ta nakonec věc oznámila policii. Nárožný vinu popíral, proti rozsudku se na místě odvolal. Podle soudce však senát dospěl k jednoznačnému názoru o vině obžalovaného.

Před soudy Pavel Nárožný stanul poprvé v červnu 2011 kvůli obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky. Pár zmizel v listopadu roku 2009. Jejich těla se dosud nenašla, oba již byli prohlášeni za mrtvé. Olomoucký krajský soud Nárožného třikrát zprostil obžaloby z vraždy manželů, rozhodnutí vždy zrušil olomoucký vrchní soud.

Kauza se nakonec dostala do Ostravy, vrchní soud totiž věc nařídil projednat jinému senátu. „U Krajského soudu v Ostravě je ve věci obžalovaného Pavla Nárožného nařízeno hlavní líčení ve dnech 19. až 22. února, přičemž bude pokračováno v dokazování," řekla mluvčí soudu Lucie Olšarová.

Autoři

Štítky policie, vražda, pokus, palcát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.