pátek 26. dubna 2024 Oto

Student práv v Olomouci škrtil soka v lásce šňůrou od počítače, soud mu zmírnil trest

Olomoucký vrchní soud dnes snížil o rok trest studentovi práv Martinu Smékalovi. Do vězení tak má jít na čtyři roky za to, že škrtil v olomoucké části Droždín sedmnáctiletého mladíka kabelem od počítače kvůli dívce. Smékal půjde do vězení za vydírání. Student se původně zodpovídal z pokusu vraždy.

 Před dvěma lety jej za to soud potrestal deseti a půl lety vězení, případ však vrátil Ústavní soud. Čtyřiadvacetiletý muž svou oběť podle rozsudku škrtil až do bezvědomí. Důvodem útoku byla snaha donutit jej, aby ukončil svůj vztah s dívkou, která se Smékalovi líbila.

Proti rozsudku olomouckého krajského soudu se odvolal obžalovaný i státní zástupce, který naopak žádal přísnější trest. Za vydírání Smékalovi hrozilo dva až osm let, žalobce požadoval šestiletý trest. „Odvolání státního zástupce jsme jako nedůvodné zamítli a naopak jsme z podnětu odvolání obžalovaného rozsudek soudu prvního stupně ve výroku o trestu zrušili a nově jsme obžalovanému uložili trest odnětí svobody ve výměře čtyř let se zařazením do věznice s ostrahou. Původně uložený pětiletý trest by byl podle nás nepřiměřeně přísný," uvedl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Muž byl původně odsouzen za pokus vraždy a vydírání, případ však vrátil zpět Ústavní soud. Podle něj nešlo o pokus vraždy. Smékal mohl těžko vědět, že krátkým škrcením nižší až střední intenzitou může způsobit smrt skrze takzvanou reflektorickou zástavu srdce. Pro laika jde o neznámý pojem, uvedl Ústavní soud. Jeho právním názorem se poté musel řídit krajský i odvolací soud. „Ústavní soud konstatoval, že pouze v případě prokázání vědomosti obžalovaného o takovémto způsobu usmrcení by se jednalo o pokus zločinu vraždy. Tato vědomost však obžalovanému prokázána nebyla," doplnil mluvčí vrchního soudu. Právní kvalifikaci vydírání tak považuje odvolací soud za správnou, doplnil Cik.

Vysokoškolský student na svého soka zaútočil v červnu 2015. Nejprve mu vyhrožoval, že když dívku nenechá, zabije ho. Mladík s tím nesouhlasil, Smékal jej povalil na záda, klekl na něj a kabel mu obtočil kolem krku. Škrtil jej tak dlouho, dokud neupadl do bezvědomí. „Držel jsem ho deset patnáct sekund, když začal modrat, uvědomil jsem si, co dělám, a pustil jsem to," řekl policistům Smékal. Vypověděl, že po útoku zpanikařil a odešel, co se stalo, si prý uvědomil až doma. Na místo se chtěl vrátit, ale nedokázal to, nakonec si pro něj přišli policisté.

Smékal se k napadení doznal, tvrdil však, že mladíka škrtil kabelem, který našel, čemuž soud nevěřil. Samotný kabel naopak již krajský soud vyhodnotil jako zbraň a jeho útok označil za zavrženíhodný a nebezpečný.

 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, vydírání, škrcení, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.