sobota 20. dubna 2024 Marcela

Detektivové navrhli obžalovat muže z vraždy policisty z Olomouce

Vyšetřovatelé navrhli obžalovat čtyřiatřicetiletého muže z vraždy policisty z Olomouce a dalšího muže za to, že policistovi neposkytl pomoc. Příslušník krajského policejního ředitelství zemřel na začátku února 2015. Byl nalezen v jedné z olomouckých ulic oběšen. Jeho smrt tak policisté původně vyšetřovali jako sebevraždu, ale později se zjistilo, že se na smrti policisty zřejmě podílel jeho známý.

Zločin se detektivům z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podařilo objasnit až po třech letech. Státní zástupce Jakub Grmela řekl, že o případném podání obžaloby rozhodne do konce dubna.

Podle Ibeheje detektivové dnes spis s návrhem na podání obžaloby předali státnímu zástupci olomouckého krajského státního zastupitelství. „Kriminalisté olomoucké expozitury NCOZ v listopadu roku 2017 obvinili čtyřiatřicetiletého muže ze spáchání zvlášť závažného trestného činu vraždy. Obviněný je v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody pro jinou trestnou činnost. V této souvislosti je navíc trestně stíhána další osoba, a to jednatřicetiletý muž z trestného činu neposkytnutí pomoci," uvedl Ibehej.

Třiatřicetiletý policista z Olomouce zmizel na konci ledna 2015. Policie po něm vyhlásila pátrání a s žádostí o pomoc se tehdy obrátila i na veřejnost. O den později, 3. února, pátrání odvolala. Pohřešovaného kolegu policisté objevili ve stejný den na ulici v olomoucké části Černovír mrtvého. „Přivolaný lékař konstatoval smrt a vyjádřil hypotézu, že dotyčný muž patrně spáchal sebevraždu oběšením. Případ byl tak na samém počátku prověřován jako sebevražda," uvedl Ibehej.

Detektivové však na základě důkazů pojali později podezření, že se na jeho smrti někdo podílel. Muž obviněný z vraždy měl podle nich policistu přesvědčit, aby spáchal demonstrativní sebevraždu s tím, že mu okamžitě poskytne pomoc. Motivem tohoto plánu byla podle žalobce policistova obava kvůli hrozícím problémům se zákonem. „Byl to výmysl jednoho z obviněných, že mu takto pomůže se zbavit hrozícího trestního stíhání. Policista věděl, že mu hrozí šetření, že je prověřován, a bál se. Proto přistoupil na to, že bude fingovat sebevraždu. Druhý muž však neměl v úmyslu, aby šlo pouze o fingovanou sebevraždu a nechal ho tak," řekl žalobce.

Policistovy problémy se zákonem se týkaly podezření z vydírání místních squatterů, na kterých se údajně podílel i recidivista obviněný z policistovy vraždy. Podle serveru Novinky.cz začali případ prověřovat vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Měli podezření, že squattery bezdůvodně kontrolovali, šikanovali a zřejmě také vydírali. Fingovanou sebevraždou se rozhodl recidivista policisty zbavit, aby na jeho stopu GIBS nepřišla, uvedl server. Podle něj je druhým obviněným rovněž policista, který zůstal v době vraždy v autě, oběšenému muži ale nepomohl. Za neposkytnutí pomoci mu nyní hrozí až tři roky vězení, muži obviněnému z vraždy až dvacet let.

Autoři

Štítky kriminalita, policie, vražda, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.