pátek 26. dubna 2024 Oto

Policie obvinila fanoušky Sigmy, kteří na výjezdu v Praze zmlátili v tramvaji Afričana

Policie v těchto dnech obvinila fanoušky SK Sigma Olomouc, kteří v sobotu 4. listopadu 2017 napadli v tramvaji Afričana, který žije v Praze deset let. Jsou obviněni z ublížení na zdraví a hanobení národa.

O incidentu jsme psali zde.

„Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu z prvního oddělení v minulých dnech zahájili trestní stíhání tří mužů ve věku od 18 do 21 let pro trestné činy ublížení na zdraví, výtržnictví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. V tuto chvíli je tedy případ ve fázi vyšetřování,“ řekl pro iDnes.cz policejní mluvčí Jan Daněk.

K napadení došlo v tramvaji číslo 6, která zastavuje i u stadionu fotbalového klubu Bohemians. Šestatřicetiletý muž, který byl později napaden, jel na schůzku se svým kamarádem v přední části vozu. Podle jeho slov na zastávce I.P. Pavlova přistoupilo asi dvacet mužů, kteří na něj začali ihned řvát rasistické urážky, které zahrnovaly výrazy jako "černá huba" či "špinavej negr". Nikdo v tramvaji se ho v té době nezastal.

Nejagresivnější útočníci pak po muži začali házet citrony. „Nevím, kde je vzali. Jeden z nich mi citron vymačkal na hlavu, šťáva mi tekla po obličeji na oblečení," řekl tehdy napadený muž. Když se tramvaj blížila do zastávky Bohemians, agresoři na muže zaútočili pěstmi, strhli jej ze sedačky na sníženou plošinu uprostřed vozu a kopali do něj. Udeřili jej celkem asi dvacetkrát. Napadený muž skončil v nemocnici.

K incidentu se tehdy ihned vyjádřilo vedení SK Sigma Olomouc: „Takové jednání ostře odsuzujeme! Jedince, kteří se toho dopustili, nepovažujeme za příznivce SK Sigma Olomouc, nejsou na našem stadionu vítáni! Kdo se takto chová, není fanoušek SK Sigma! Ve spolupráci s Policií ČR jsme připraveni učinit opatření, aby se viníci už na zápasy našeho klubu nepodívali," řekl tehdy za SK Sigma Olomouc mluvčí Petr Pelíšek. 

Autoři | Foto Michaela Valsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.