úterý 16. dubna 2024 Irena

Olomoucký soud poslal mladíka na dvacet let do vězení za ubití ženy kladivem

Za brutální vraždu mladé ženy poslal v úterý 3. dubna olomoucký vrchní soud Patrika Konečného do vězení na dvacet let. Potvrdil tak rozsudek ostravského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Dvaadvacetiletý mladík, který byl kamarád oběti, vinu u odvolacího soudu popřel. Přímý důkaz proti němu chyběl, podle soudu však o vině svědčí ucelený řetěz nepřímých důkazů. Ženu její vrah ubil v Polance nad Odrou na Ostravsku, použil při tom zřejmě kuchyňskou pánev a kladivo.

Podle odvolacího soudu bylo bez důvodných pochybností prokázáno, že čin spáchal obžalovaný. „Usvědčoval jej ucelený řetězec nepřímých důkazů, zejména jeho chování před činem, po činu, krev poškozené na jeho botách, ale i skutečnost, že si obžalovaný sbalil věci poškozené do svého batohu včetně předmětů, kterými ji usmrtil," řekl v úterý mluvčí soudu Stanislav Cik. Mladíkovi hrozilo patnáct až dvacet let, kvůli brutalitě útoku ale i výjimečný trest. Dvacetiletý trest je podle odvolacího soudu přiměřený, a to i s ohledem na možnost nápravy obžalovaného.

Konečný se policistům po svém zadržení přiznal. Později tuto výpověď zpochybnil. Kriminalisté jej prý bili a nutili k doznání. U soudů se snažil svalit vinu na přítele oběti, tvrdil, že žena se s ním chtěla rozejít. Její partner proto údajně využil toho, že je v zahraničí a někoho si na její vraždu najal. Tuto možnost však už krajský soud vyloučil. Obžalovaný na svou obranu také uváděl, že v době činu spal v obývacím pokoji a když se probudil, mladou ženu našel mrtvou na schodišti, zpanikařil a utekl.

Obhájce Jaromír Paroubek poukázal dnes na to, že v případu není přímý důkaz. „Podle obžalovaného provedené nepřímé důkazy netvoří ucelený logický řetěz, který by svědčil o jeho vině," uvedl obhájce. Posledního slova dnes využil i obžalovaný. „Je mi líto, že poškozená mezi námi není, ale činu jsem se nedopustil. Chci to dokázat na detektoru lži," řekl.

Tragédie se odehrála loni v březnu. Žena zemřela na schodišti rodinného domu, kde ji našel její přítel po návratu z dovolené v Turecku. Podle znalců vrah vedl útok razantně a s obrovskou intenzitou, žena utrpěla mnoho tříštivých zlomenin. Zranění vznikla za použití nejméně dvou nástrojů, útok pachatel vedl především na hlavu, kde našli znalci 26 ran. Vrah pravděpodobně použil kovovou kuchyňskou pánev a kovovou část kladiva. „Šlo o útok likvidační s cílem poškozenou zabít, a to jakýmkoliv způsobem," stojí ve spisu.

Motivem vraždy byly podle rozsudku peníze. Z domu oběti se ztratily cennosti a hotovost v celkové hodnotě více než 110 tisíc korun. Mladík, který před vraždou své kamarádce pomáhal na zahradě, měl v době činu finanční problémy a dlužil peníze.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, vražda, brutální vražda, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.