čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Olomouci je oštítkováno čísly více jak deset tisíc sloupů, pomůžou při navigaci záchranářům

Více než 10 tisíc sloupů veřejného osvětlení v Olomouci opatřila radnice očíslovanými štítky, které záchranářům a policistům usnadní orientaci při zásazích v ulicích města. Štítek žluté barvy obsahuje unikátní číslo, které určuje přesnou polohu, sdělil primátorův náměstek Marin Major (ODS). Podobný systém funguje i dalších městech republiky.

„Štítky slouží jako takzvané body záchrany neboli Emergency point a znamenají velkou pomoc pro jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému i pro osoby v tísni. Díky tomuto systému je možné rychle a přesně lokalizovat, kde se osoba v tísni nachází," uvedl Major.

Například účastník či svědek dopravní nehody nyní operátorovi linky tísňového volání nahlásí číslo nejbližšího sloupu a záchranáři budou díky digitální mapě ihned vědět, na které místo v Olomouci mají vyrazit.

Cedulky pomůžou také tuzemským i zahraničním návštěvníkům, kteří se ocitnou v nouzi. „Pokud by se naneštěstí návštěvník, ať už české či cizí národnosti, dostal do tísňové situace a potřeboval rychlou pomoc, nahlásí na tísňovou linku číslo uvedené na nejbližším sloupu veřejného osvětlení. Díky přesné lokalizaci může záchranná složka dorazit na místo potřeby v mnohem kratším čase," podotkl Major.

S mapou obsahující čísla sloupů mohou podle Majora pracovat i turistické agentury, hotely či turistické organizace. Pomocí štítků lze také nahlásit poruchu veřejného osvětlení. Pracovníci odboru ochrany magistrátu navíc připravili veřejně přístupnou mapu s lokalizací štítků, na které lze vyhledat sloup a jeho přesné umístění.

„Umím si představit, že tato funkce může být užitečná v případě, že se ztratí či zabloudí malé dítě, které do telefonu rodičům neumí říci, kde se nachází, ale již umí přečíst číslo na sloupu veřejného osvětlení. Rodiče tak pomocí této mapy mohou vyhledat přesné místo, kde své dítě naleznou," dodal Major.

Foto Dr. Killer, Wikimedia Commons

Štítky krádež, bezpečnost, kamera, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.