čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Šest distributorů nelegálního lihu od zlínského podnikatele Březiny dnes stane před olomouckým soudem

Před olomouckým vrchním soudem dnes stane šest lidí obžalovaných kvůli odběru a distribuci nelegálního lihu od zlínského podnikatele Radka Březiny. Jde o větev kolem Likérky Drak z Chvalčova, kde žalobci vyčíslili dosud největší množství odebraného lihu i škodu způsobenou státu, která činí 1,29 miliard korun. Krajský soud uložil majiteli likérky Pavlu Čanigovi 11,5 roku a bývalému jednateli distribuční firmy Verdana Robertu Sedlaříkovi deset let, zbylým čtyřem obchodním zástupcům tresty od čtyř do dvou let. Všichni obžalovaní i žalobce se odvolali.

Případ úzce souvisí s takzvanou lihovou mafií, kterou vedl Radek Březina. Vrchní soud ho již pravomocně potrestal za daňový únik v rekordní výši 5,6 miliardy korun 13 lety vězení. Alkohol z jeho nezdaněného lihu podle obžaloby vyráběl bývalý jednatel a majitel Likérky Drak Pavel Čaniga. Likérku přitom fakticky vlastnil a ovládal právě Březina. O distribuci se podle obžaloby starali někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Dominik Nagy, jehož případ soudy řeší samostatně, a firma Verdana Roberta Sedlaříka.

Podle žalobce se v likérce v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně pět milionů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 až 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit. Případ je další z větví odběratelů Březinova nelegálního lihu, dalším odběratelům již soudy uložily tresty v rozmezí od devíti do 11 let. Šlo o otce a syna Pražanovy a majitele zkrachovalé likérky AB style Milana Antoniaziho.

Čaniga a Sedlařík se odvolali proti výši trestu, už u krajského soudu popřeli, že by byli součástí organizované skupiny, obchodní zástupci nesouhlasí s vinou ani s trestem. Státní zástupce u krajského soudu žádal pro obžalované vyšší tresty - pro Čanigu i Sedlaříka 12,5 roku. Přísnější tresty požadoval i u obchodních zástupců.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soud, líh, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.