úterý 16. dubna 2024 Irena

Policie odložila případ havárie autojeřábu na Dlouhých stráních, při které zemřel dělník

Policie po několika měsících vyšetřování odložila případ havárie autojeřábu, který se loni v říjnu převrátil na dolní nádrži vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně na Šumpersku. Při nehodě zemřel jeřábník. Po vyhodnocení veškerých okolností případu dospěl vyšetřovatel k závěru, že ve věci není dáno podezření z trestného činu, řekla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. Odborníci nyní připravují vyzdvižení osmadvacetitunového autojeřábu ze dna nádrže.

„Po komplexním vyhodnocení veškerých zjištěných skutečností a s přihlédnutím k výsledkům znaleckého posudku, v rámci kterého byla jako příčina pádu autojeřábu vyloučena technická závada či působení přírodního jevu, dospěl znalec k závěru, že havárie byla s největší pravděpodobností zapříčiněna špatnou manipulací s břemenem. Při této pak došlo k přetížení autojeřábu," zdůvodnila Vybíhalová odložení případu.

Autojeřáb se na betonovém objektu dolní nádrže elektrárny Dlouhé stráně převrátil loni 13. října při pravidelné revizi česel. Řidič zemřel. Těžký stroj visel přes hranu objektu směrem k vodní hladině dolní nádrže. Hasiči proto převrácený jeřáb nakonec sesunuli na dno nádrže.

„Ohledání místa havárie bylo v tomto případě velmi náročné a probíhalo postupně několik dnů. Ke zjištění příčin havárie autojeřábu byl přibrán znalec z oboru strojírenství," uvedla Vybíhalová.

Při vyšetřování policisté spolupracovali také se Státním úřadem inspekce práce. Z jeho šetření vyplynulo, že zainteresované společnosti v souvislosti s úrazem obsluhy autojeřábu neporušily právní předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. „Z důvodu posouzení všech okolností byla vyžádána také zpráva od Českého hydrometeorologického ústavu," dodala Vybíhalová.

Kvůli havárii autojeřábu byl loni v říjnu provoz vodní přečerpávací elektrárny na 11 dní zastaven. „Jeřábnické práce byly poskytnuty dodavatelsky externí firmou a za skupinu ČEZ si nejsme vědomi porušení žádných technologických ani legislativních postupů," uvedl již dříve mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Autojeřáb by měl být ze dna nádrže vyzdvižen v červenci.

Elektrárna Dlouhé stráně byla zprovozněna v roce 1996 a její produkce v posledních letech roste. Energetické zařízení navíc přitahuje turisty do regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý. Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy přečerpávací elektrárny elektřinu vyrábějí a prodávají za vyšší cenu. Zároveň stabilizují energetickou soustavu.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky autojeřáb, havárie, policie, vyšetřování, Dlouhé stráně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.