pátek 29. března 2024 Taťána

Pokrok v případu mrvého dítěte v poli u Věrovan. Nacházela se tam neznámá věc, po které policie pátrá

Policistům se zatím nepodařilo vypátrat matku mrtvého novorozence, kterého našli v první polovině července na poli v katastru Věrovan na Olomoucku. Policie proto opět požádala veřejnost o pomoc. Na místě nálezu mohla být věc související s případem a někdo z občanů ji mohl najít, řekla policejní mluvčí Irena Urbánková. Výzva policistů k pátrání po matce nadále trvá.

„Kriminalisté předpokládají, že se v místě nálezu mohla nacházet věc související s případem a tuto věc mohl někdo z občanů najít. Pokud někdo z občanů takovou věc nalezl, ať, prosím, kontaktuje kriminalisty prostřednictvím linky 158," uvedla bez bližších podrobností Urbánková.

Kriminalisté už znají výsledky pitvy, která měla objasnit, zda dítě zemřelo násilnou, či přirozenou smrtí. Kvůli vyšetřování je však zatím nechtějí zveřejnit. „Z taktických důvodů není možné v současné době sdělit žádné bližší informace," uvedla Urbánková.

Tělíčko novorozence našli policisté na poli u Věrovan 11. července. Leželo tam zřejmě již delší dobu. Informaci o nálezu novorozence zveřejnili policisté o pět dní později. Na veřejnost se obrátili s tím, že hledají ženu, která byla ve vysokém stupni gravidity, porodila a dítě nemá u sebe. Policie požádala o pomoc i případné svědky, kteří si všimli podezřelých okolností blízko místa nálezu, jež by mohly s případem souviset. Policisty zajímá období od 1. června.

„Kriminalisté na objasnění všech okolností a souvislostí případu usilovně pracují a prověřují všechny doposud získané informace a poznatky, žádné z nich nepodceňují. Přijmou jakoukoliv informaci, která by jim mohla pomoci k objasnění případu," řekla Urbánková.

Případy nalezených mrtvých dětí jsou v Olomouckém kraji ojedinělé. V květnu roku 2013 našla policie v lese u Paseky na Olomoucku novorozená dvojčata. Podle výsledků pitvy se však narodila již mrtvá. Matka, kterou policisté našli vzápětí, tak za jejich smrt stíhána nebyla. Mrtvé novorozence našli tehdy policisté jen necelé dva týdny po nálezu mrtvého dítěte v Novém Malíně na Šumpersku. Novorozenec ležel v igelitové tašce v korytě potoka, který protéká obcí. Z vraždy dítěte kriminalisté pár dní po nálezu obvinili pětadvacetiletou ženu, matku dítěte. O rok později jí soud uložil 17 let vězení.

Štítky Věrovany, vyšetřování, smrt, novorozenec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.