čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Policie uzavřela případ útoku na tenisku Petru Kvitovou. Pachatel je obviněn, ten útok popírá

Policie uzavřela vyšetřování útoku na tenistku Petru Kvitovou. Státní zástupce začal pracovat na sepisování obžaloby. Zpravodajskému serveru iDNES.cz to řekla prostějovská soudkyně Adéla Pluskalová. Obviněnému Radimu Žondrovi soud v úterý prodloužil vazbu. Policie útočníka dopadla a obvinila v květnu, Žondra útok popírá.

„Vazební důvody stále trvají, byly ještě zesíleny těmi vyšetřovacími úkony, které byly provedeny (Kvitová při rekognici Žondru poznala a označila) a které podle mého názoru prozatím dostatečně odůvodňují podezření, že skutek spáchal právě obviněný Radim Žondra. Rozhodla jsem, že obviněného nadále ponechávám ve vazbě," řekla serveru Pluskalová.

Žondra si při příchodu na vazební zasedání nezakrýval tvář, popsal iDNES.cz. „Já jsem paní Kvitové nic neudělal," řekl, když ho eskorta odváděla. Muž byl v květnu obviněn z trestného činu vydírání a prostějovský okresní soud ho vzal do vazby. V případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Případ napadení dvojnásobné wimbledonské vítězky olomoucká krajská policie vyšetřovala jako vydírání, loni v listopadu ho odložila. Letos jej znovu otevřel útvar policejního prezidia. Podle informací médií jde o muže s vazbami na olomouckou drogovou scénu, v minulosti byl odsouzen kvůli útokům na seniory.

Útočník Kvitovou přepadl 20. prosince 2016, tenistka utrpěla vážné poranění levé ruky. Podrobila se komplikované operaci šlach všech prstů a několika nervů v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Rekonvalescence trvala řadu měsíců, na turnaje se vrátila loni v květnu při French Open. Nyní znovu patří ke světové elitě, na US Open bude nasazena jako číslo pět.

Loni v listopadu policisté oznámili, že případ odkládají. Pachatele se kriminalistům ani přes stovky podnětů od veřejnosti a rozsáhlému vyšetřování dopadnout nepodařilo, případem se zabývali 11 měsíců. Kauzu policisté původně vyšetřovali jako těžké ublížení na zdraví, později ji překvalifikovali na zločin vydírání, za což hrozí pět až 12 let vězení. Podle vedoucího odboru obecné kriminality Jana Lisického pachatel zřejmě netušil, že útočí na tenisovou hvězdu. Vyloučil také, že by si Kvitová zranění způsobila sama.

Autoři | Foto Commons Wikipedia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.