pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Fanoušci Sigmy Olomouc u soudu popřeli, že by v pražské tramvaji napadli muže tmavé pleti

Mladí fanoušci fotbalové Sigmy Olomouc dnes u soudu popřeli, že by loni při výjezdu na zápas do Prahy uráželi a napadli muže tmavé pleti cestujícího v tramvaji. Připustili pouze, že viděli závěr incidentu, líčili jej ale tak, že muž naopak ohrožoval jednoho z dalších fanoušků. Za ublížení na zdraví, hanobení rasy a výtržnictví hrozí trojici mladíků až osmileté vězení.

Obžalovaným Tomáši Satorovi a Josefu Richardu Uhlíkovi bude příští měsíc 19 let, Štěpánu Černínovi je 22. Satora je vyučený kominík a nyní se stejně jako Uhlík učí na sklenáře. Černín studuje vyšší odbornou školu zaměřenou na výpočetní techniku. Všichni jsou z Olomouce, odkud se loni 4. listopadu vypravili na utkání s pražskými Bohemians. Obžaloba tvrdí, že v tramvaji číslo 6 společně s dalšími lidmi napadli muže pocházejícího z Afriky, a to nejprve slovně.

„Pokřikovali na něj, že by se měl vrátit do Afriky, že je černá huba," uvedla dnes u Obvodního soudu pro Prahu 10 státní zástupkyně. Poté na něj podle ní házeli citrony a jeden na něj vymačkali. Když se snažil bránit, údajně ho napadli pěstmi a kopáním a zhmoždili mu hlavu a nos, takže muž se musel nechat ošetřit na chirurgii. Z napadení si navíc odnesl posttraumatickou stresovou poruchu. Po obžalovaných požaduje 300.000 korun za způsobenou újmu a dalších 304.000 jako náhradu ušlé mzdy.

„Není to pravda, nezúčastnil jsem se toho. Toho černocha jsem si nevšiml. Až když jsem vystupoval," řekl Černín. Popsal, že z chodníku viděl, jak se muž potýká s fanouškem na zemi. „Ten černoch toho kluka pořád držel v kravatě, jako by ho škrtil," tvrdil.

Satora připustil, že se do poslední části incidentu zapojil, když se prý snažil fanouškovi pomoci a tahal ho za bundu a nohu z tramvaje ven. Uhlík uvedl, že z potyčky neviděl vůbec nic.

Mladíci mají z minulosti několik záznamů o přestupcích, mimo jiné za fyzické napadení. Zmocněnkyně poškozeného upozornila na to, že policie je jakožto členy skupiny Ultras pokládá za rizikové osoby. Obžalovaní svou příslušnost k Ultras popřeli.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky SK Sigma Olomouc, fanoušci, soud, útok, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.