pátek 29. března 2024 Taťána

Rozhovor: Kateřina Goode – Olomoučanka, která tančí v Hollywoodu a učí jógu na Havaji

Kateřina Goode pochází z Olomouce, ale dnes ji můžete vidět například tančit v Hollywoodských filmech nebo učit jógu na Havaji. Katka si neklade malé cíle, ale její úspěch ve světě je důkazem toho, že ke splnění snů stačí trocha píle, odvahy, talent s vášní a obrovské odhodlání.

Nikdy na svou Olomouc nezanevřela a nejméně jednou ročně ji můžete potkat v jejích uličkách. Zeptali jsme se jí, co plánuje v nejbližších měsících i jak život ve Spojených státech ovlivnil její vztah k rodné zemi.

Chtěla jsi být vždycky tanečnicí?

S tancem jsem začínala už ve třech letech díky velké podpoře svých rodičů, hlavně maminky, která mě vodívala do všech kroužků. Máma je Bulharka a myslím, že velkou část své vášně tak mám právě od ní, a za to jí děkuju. Začínala jsem s krasobruslením, gymnastikou a potom přišel balet. Už od dětství jsem věděla, že tanec bude můj život, moje vášeň a poslání.

Je těžké prosadit se v Hollywoodu?

Hollywood je velké lákadlo pro všechny tanečníky světa, kteří si chtějí svým uměním vydělat a prosadit se, takže konkurence je tu obrovská.

Pro představu, když jsem dělala casting do Los Angelské Opery, tak přišlo 500 nejlepších tanečníků z LA, New Yorku, Chicaga, Seattlu, Atlanty a San Francisca a potřebovali jen 6 tanečnic. Měla jsem tehdy to štěstí být mezi ně vybrána.Vděčím za to letům dřiny v tanečním studiu a maximální koncentraci na kvalitu a prožitku mého tance. Naučila jsem se mnoho různých tanečních stylů, a myslím že to rozhodně přispělo k většímu záběru a možnostem. Castingy mi díky tomu přijdou docela v pohodě a užívám si je. Technika tance je sice důležitá, ale nekonec je rozhodující jak si jej užíváte a jestli z vás vyzařuje zdravé sebevědomí, emoce, pohoda a radost.

Točíš reklamy, hraješ ve filmech, tančíš, cvičíš a učíš jógu. U čeho se bavíš nejvíc?

Když jsem poprvé před 13 lety přišla do Los Angeles, tak mě nejvíc bavilo stát před kamerou a na jevišti, ať už to byly filmy, hudební klipy, reklamy, nebo koncerty. Teď mě spíš naplňuje učit svou jógu a tanec, protože tím mohu inspirovat a přímo měnit životy konkrétních lidí k lepšímu.

Někdy mi připadá, že showbusiness je jen povrchní pozlátko, které šíří limitovanou zábavu a jen lidi manipuluje, otupuje a předstírá, že to co lidé sledují je umění. Televizi spíš nesleduji, ale když se někdy podívám na některé pořady, tak je mi z toho spíš smutno.

Nejvíc mě bavilo tančit pro Los Angelskou Operu, kde jsem měla to štěstí účinkovat ve 13 operách a spolupracovat s těmi nejlepšími choreorgafy a režiséry světa. Miluji, když se u projektu spojí umění s vysokou kvalitou, respektem k umělci a opravdovostí . Pak mě to baví a dokáže mě to i obohatit.

Byla doba, kdy se ti nedařilo a chtěla jsi to zabalit a vrátit se zpět do Česka?

Mám štěstí, že jsem se vždy uživila jen tím, co mě opravdu baví do takové míry, že si nepamatuji pocit, že bych někdy musela klasicky pracovat. Přišly i chvíle, kdy se mi stýskalo po domově a rodině, ale díky tomu že jsem vždy žila spoustou nesmírně zajímavých projektů, tak mě to vždycky nakonec přešlo. Nemůžu si pomoct, už od malička jsem byla zapálená do všech možných druhů kreativních činností a umění. Teď také profesionálně fotím, točím krátké filmy, režíruji, stříhám, učím jógu, maluji, navrhuji kostýmy, navrhuji interiéry. Nemám ani pomalu čas si stýskat.

Takže určitě necítím, že bych to v Americe chtěla vzdát a utéct zpět, spíš bych řekla, ze mě to domů táhne díky silným kořenům, rodině a úžasným přátelům a také kvůli evropské mentalitě, humoru a naší krásné přírodě.

Zbývá ti ještě čas si třeba jen tak sednout a číst knížku?

Miluju knihy a času na ně moc nezbývá, takže si ho musím vytvořit. Pracuji na několika projektech najednou, a pokud si nenajdu čas na relaxaci, tak bych se vůbec nezastavila, což není ideální. Ale díky józe a meditaci jsem se naučila, že čas, který věnuji jakékoliv aktivní činnosti, ať už je fyzická, nebo psychická, ten samý čas je potřeba dát také relaxaci, regeneraci těla a mysli. Je důležité naučit se úplnému zastavení a jen tak být, třeba v tichu, a také si umět dopřát péči o sebe a hýčkat se. Protože jen v uvolněném těle a mysli může dojít k přirozenému napojení na sebe sama, na vnitřní moudré vědomí a zároveň na živou sílu všeho kolem nás a bytí jako takové. Tak můžeme procítit život nejuvědoměleji a nejsilněji.

Jak by jsi popsala pocit, který zažíváš při pobytu na Havaji?

Když jsem poprvé vystoupila z letadla na letišti Lihue na havajském ostrově Kauai, nadechla jsem se a cítila jsem, jak krásně ten vzduch voní. Je nasycený energií Prana, což je podle místních posvátná životní energie a ostrov jakoby vibroval magickou ženskou energií. Zní to sice trochu jako pohádka, ale jsem hodně napojená na přírodu a na energie, kterými tento ostrov přímo překypuje. Havajané ke svým ostrovům projevují úctu a starají se o ně jako o vlastní matku. Každý kvítek, kámen, i strom mají živou duši, tak jako lidé a zvířata. Proto zde vidíte respekt k těmto věcem a Kauai jim za to děkuje a vrací pak svoji lásku v mnoha podobách. Tím, že je tam energie ostrova tak silná, vše co zažijete, co se naučíte, probíhá jakoby rychleji, intenzivněji a dokáže vás to vyléčit a posunout o hodně dál. Říká se, že Kauai si sama vybíra koho u sebe nechá, proto vás také dokáže vyhnat pryč. Je to neuvěřitelně fascinující místo a jsem vděčná, ze si mě Kauai k sobě zavolala a stále volá. Kauai se na jaře stane  mým domovem.

Stýská se ti někdy v Americe po Olomouci?

Olomouc vždy byla a bude moje srdcová záležitost hned na několika úrovních. Je to město se studentskou duší, intelektuálním humorem, respektem k historii, líhní umělců všeho druhu a zároveň má v sobě nesmírnou opravdovost a romantiku. Horní náměstí udává tep celému městu, vždyť přece všechny cesty vedou k radnici. Jezdívám domů každé léto a každý rok přemýšlím, že bych se sem  chtěla vrátit. Tak snad jednou přijde ten správný čas.

Která místa tu máš nejraději?

Miluju parky, ale také naše malebné uličky. Když chci být mezi lidmi, tak zajdu na náměstí, a když chci být sama, tak si najdu klidné romantické zákoutí. Třeba někde u řeky. Také mám moc ráda si jen tak sednout do kostela, kde je nádherné ticho a v létě chládek. Celá Olomouc má v sobě něco magického, příběhy starých generací, to vše je uložené v kamenných zdech, architektuře a celkové energii města.

Jak jsi se dostala k józe?

Jsem zvědavec a nadšenec do poznávání nových věcí, takže když se před několika lety jóga v Los Angeles začala hodně rozvíjet, byla jsem zvědavá, jak se mi bude líbit ve srovnání s tancem. Vyzkoušela jsem snad všechny různé druhy jógy a i když mě některé styly v určitých směrech zaujaly, celkově mi tam pořád něco pohybově nesedělo a hlavně mi jóga nepomáhala vyléčit určité chronické bolesti, které se mi nastřádaly během mých tanečních let, ba naopak, kolikrát mi přišlo, že je mi po józe snad ještě hůř.

Tehdy mi ještě přesně nebylo jasné proč tomu tak je. Vždyť všichni tak propagovali, jak je jóga zdravá a prospěšná. Až když jsem při své návštěvě Havajského ostrova Kauai objevila YogAlign styl jógy, kterou jsem potom studovala právě na Kauai u Michaelle Edwards, mi vše začalo být jasné.

V čem je YogAlign jiná?

Nejvíce se od ostatních stylů jógy liší převratnou metodou dýchání, důrazem na fyzioterapeutické techniky a tím, že vychází z hlubokých znalostí anatomie těla, která dost chybí u ostatních stylů. Někdy jsem opravdu překvapená, jak můžou někteří učitelé jógy učit bez těchto znalostí a tím vlastně dlouhodobě ubližovat svým klientům a studentům, kteří svému učiteli věří. Beru tuto zodpovědnost velice vážně a proto jsem nesmírně vděčná, že můžu s klidným svědomím říct, že YogAlign je zatím nejzdravější a nejúčinnější jóga metoda, se kterou jsem se setkala. Zásadní rozdíl je také v důrazu na správné držení těla, přirozený pohyb, se kterým jde ruku v ruce sebeuvědomění a hluboké uvolnění nervové soustavy pomocí relaxace a meditace. Já do svého učení také vkládám masáže, volnou formu tance a continuum pohybovou metodu.

Nebudu vás nutit lámat se do nepřirozených pozic, i proto je tato forma jógy opravdu pro každého. Zejména v dnešní době, kdy trávíme spoustu času skrčení u počítače, v křesle u televize, nebo za volantem. Špatné držení těla a s tím spojené nemoci, úrazy a bolesti, začínají totiž už v lavicích na základních školách. Dlouhodobé sezení nás tak vlastně postupně zabíjí.

S YogAlign se postupně zbavujeme špatných návyků a vytváříme nové nervové spoje, které nás vedou k vyléčení bolestí v těle, starých traumat a zranění. Přidanou hodnotou je péče o psychické zdraví a celkovou harmonii v životě. Tato metoda stojí na poznatcích fyzioterapeutů, lékařů, neurologů, masérů a chiropraktiků, kteří s Michaelle spolupracovali na vzniku YogAlign.

Je to naprosto jedinečná metoda, úplně jiná než na co byli lidé do teď zvyklí. Jsem ráda, že nastal konečně čas, kdy se lidé probouzejí a zjišťují, co jim opravdu pomáhá a co se jen tak tváří.

Je šance tento kurz navštívit?

Ano, vyjímečně jsem až do února opět v Olomouci a nejbližší YogAlign Workshop bude 9. Ledna 2016 v sobotu a bude probíhat ve dvou stupních. LEVEL 1 (10-13 hod) - pro úplné začátečníky a LEVEL 2 (15-18hod) – pro mírně pokročilé, kdo se již zůčastnili mého úvodního semináře. Pokud chcete zažít opravdu transformační zážitek a jít do hloubky sebepoznání, pak vás ráda uvítám na obou kurzech. Pro zájemce následně pořádám 4 týdenní YogAlign transformační kurz, který budete moci navštěvovat každé úterý a každý pátek a proměnit své tělo i mysl hned v několika rovinách. Pokud se na kurz přihlásíte do konce roku, dostanete slevu. Všechny semináře i kurzy budou probíhat ve studiu Kalokagathia na Balbínově 15, v Olomouci. Registrace probíhá online na http://www.yogalignla.com/workshops.html

V létě jsem uspořádala první YogAlign seminář v České republice, a protože miluju Olomouc, konal se právě zde. Zájem byl tak velký, že jsem nakonec musela udelat semináře tři, což mě nesmírně potěšilo. Kapacita sálu je omezená, tak moc dlouho neváhejte.

Co chystáš do budoucna?

Momentálně se chci soustředit na šíření metody YogAlign do světa, a to nejen prostřednictvím prodeje YogAlign DVD, které jsme natočili právě na Kauai, ale také vytvořením své online platformy, kde si lidé budou moci se mnou zacvičit i z domova.

Pokud byste chtěli začít s cvičením v pohodlí domova, naše DVD také najdete na www.YogalignLA.com/Workshops. Mým snem je přivést YogAlign cvičení do škol, kde by pomáhalo už od dětství správným návykům držení těla a prací s myslí.

Pro svou kamarádku a úžasnou tanečnici flamenca Petru Pšenicovou jsem v létě natočila krátký taneční film v okouzlujících olomouckých kulisách. Jestli vas láká tento smyslný tanec, tak určitě zajděte na její lekce do studia Paloma. Peťa má šmrnc, vášeň a obrovské srdce na dlani. Více na http://www.airesdelsur.cz/

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.