čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR: Práce v cukrárně v Globusu není vždycky jen sladká. Pokud ji ale člověk dělá s chutí, stojí za to. Zkusíte to?

PR článek

Zákusky z Globusu jsou oblíbenými a žádanými výrobky. Populárními je dělá zvláště jejich kvalita a ruční výroba. Kdo ale stojí za těmito pochoutkami, a co všechno obnáší práce v prostředí cukrárny? To vše nám prozradila paní Jana Tvrdá, vedoucí oddělení, která zde pracuje už šestým rokem.

Jak jste se dostala k práci cukrářky v olomouckém Globusu?
Vystudovala jsem cukrářský obor a hned po škole jsem tady nastoupila do práce. Byla to cukrárna v Globusu, ale tehdy patřila jiné německé firmě, která pekla a vyráběla cukrářské výrobky pouze pro Globus, od roku 2010 si vše vyrábí a peče Globus sám. Po deseti letech jsem odešla a nějakou dobu jsem pracovala u soukromého podnikatele. Pak jsem se ale vrátila sem, nejdříve do kavárny, a pak do cukrárny.

Takže jste měla určitý kariérní postup?
Ano. Jak už jsem řekla, začala jsem v kavárně v Globusu, kde jsem byla jen jako brigádnice. Poté jsem přestoupila do cukrárny, a tam už jsem dělala, na co jsem vyučená. Postupem času jsem sbírala zkušenosti a taky se nám různě měnili lidé, jedni odešli a místo nich zase nastoupili noví, kteří se zaučovali, a tak jsem se vypracovala až na pozici vedoucí cukrárny.

A co přesně vaše práce obnáší?
Tvoříme zákusky nejrůznějšího druhu. Pečeme si vlastní korpusy, plníme je a následně zdobíme. Ručně vyrábíme vlastně veškeré ovocné a šlehačkové řezy, které se v Globusu prodávají. Některé druhy cukrovinek, jako třeba laskonky a rakvičky, jen dohotovujeme, jejich základy nám dováží. Chystáme zákusky jak do prodejny, tak do naší kavárny.

Dostanete se i do přímého kontaktu se zákazníky?
Ne to ne, pracujeme jen v cukrárně, která je od prostor prodejny oddělená.  Akorát někdy, když chtějí například zákazníci v kavárně vědět složení výrobku, tak mě obsluha zavolá, abych jim to řekla.

Kolik pracovníků v cukrárně Globus je?
Je nás tady pět stálých zaměstnanců s tím, že jen dva jsou na plný úvazek, další dva na zkrácený a jeden na poloviční. Plus u nás pracují i brigádníci, kteří nám nyní vypomáhají.

Takže vás v cukrárně není dostatek?
Bohužel není. Ideální stav by byl, kdybychom měli asi sedm stálých zaměstnanců. Takže momentálně sháníme nové pracovníky.

Pro koho je práce vhodná?
U nás v cukrárně může dělat prakticky kdokoliv, koho ta práce baví. Nemusí mít ani vyučení v oboru. Máme případy, že k nám přijdou vyloženě "necukráři" a všechno se naučí.  Za pár měsíců se rozkoukají a do roka už ovládají všechnu práci. Člověk musí jen chtít. Navíc my všichni se učíme prakticky pořád, protože přicházejí nové výrobky a my se je musíme naučit dělat.

Máte jako pracovnice v Globusu nějaké zaměstnanecké výhody?
Ano. Dostáváme stravenky, simkarty do telefonů, díky kterým máme levné volání. Každoročně se pořádá raut pro všechny zaměstnance Globusu, což je příležitost pro pobavení a také se zde potkáváme s lidmi z ostatních oddělení. Jezdíme třeba i na minigolf a letos jsme byli v Hrubé Vodě na bobové dráze, kde jsme měli i občerstvení, a to se mně osobně líbilo moc. Navíc, leckdo by si mohl myslet, že v tak velkém podniku se platí lidem málo, opak je však pravdou – jsem spokojená. Máme pevně daný 13. plat, slevy na nákup nepotravinářského zboží v Globusu, či slevy pro zaměstnance u našich partnerů. 

A v čem se liší práce cukráře u soukromého podnikatele a v Globusu?
U soukromníka je to dobré v tom, že má člověk prostor si s těmi výrobky více pohrát, případně vymyslet něco vlastního. V Globusu máme pevně dané, z čeho se mají výrobky skládat, jak mají vypadat a do kdy musí být hotové. Ale velký rozdíl je v platovém ohodnocení. Když jsem pracovala u soukromníka, tak jsem dostávala minimální mzdu a několikrát i se zpožděním. A proto jsem taky odešla. Bylo to prostě: zaplatím, až budu mít. A to se v Globusu nestane, tady se plat pohybuje na úrovni nejlepších míst v Olomouckém kraji.

Takže jste se svou prací spokojená?
Rozhodně. Vyzkoušela jsem si i alternativu u soukromníka, a tak mám s čím porovnávat. Vybrala jsem si prostě to lepší. Práce je sice někdy náročná, ale já ji dělám ráda.

Hledáte práci? Podívejte se na aktuálně nabízené volné pozice v Globusu!

Kontaktní formulář pro práci v cukrárně Globus či na jiné pozici:

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.