pátek 26. dubna 2024 Oto

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Aleš Sobek: Ženy kolem čtyřicítky k nám do Fertimedu chodí čím dál častěji, stále jim ale můžeme pomoci otěhotnět

PR článek

Doktor Aleš Sobek založil olomouckou kliniku asistované reprodukce Fertimed v roce 1994 a jako jeden z prvních v republice se asistovanou reprodukcí začal zabývat. V průběhu let zaznamenal se svým týmem v tomto oboru řadu úspěchů a jeho klinika v Olomouci dodnes pomáhá párům, kteří se snaží počít dítě. S panem doktorem Sobkem jsme si povídali mimo jiné o tom, jak je na tom dnešní společnost, co se reprodukce týče.

Pane doktore, určitě je i statisticky vysledováno, kolik procent párů má problémy s početím…
V současné době je to přibližně každý pátý pár, který má problém otěhotnět. Pokud k tomu dojde, tak z dvaceti procent je problém na straně muže, z dvaceti procent na straně ženy. Těch zbývajících šedesát procent je problém v obou partnerech.

Stává se, že k vám přicházejí i ženy, které mají kolem čtyřiceti let, a jsou prvorodičky?
Ano, a je jich, bohužel, čím dál víc. Je škoda, že zapomínají, že biologicky nejvhodnější doba na otěhotnění je pro ženu ve 24 letech a za optimální považujeme věk mezi 27 a 30 lety.

Čím to je?
No tak to víte, je taková doba. Tlačí se na výkon, kariéru… Ženy odsouvají těhotenství na druhou kolej a až se rozhodnou, že by dítě chtěly, často je to problém. Doba se opravdu změnila – když jsme v roce 1994 začínali, jen výjimečně se objevily ženy, které by rodily v tak pozdním věku. Když byla za socialismu žena, která ve dvaadvaceti letech nebyla vdaná, bylo to už svým způsobem divné. S kapitalismem se vše strašně rychle změnilo – tehdy průměrný věk, kdy ženy rodily, a prvorodiček obecně, letěl strmě nahoru.

Co říká v této oblasti statistika?
Tak jak klesá aktivita spermií a jejich počet, tak i funkce vaječníků je rok od roku horší. Jednak je to tím, že se zvyšuje věk, ve kterém se ženy snaží otěhotnět, je to ale i trend nezávisle na věku. Pokud by tedy všechny ženy měly dejme tomu pětadvacet let a udělali bychom srovnání fungování vaječníků za posledních dvacet let, je faktem, že dnes nefungují tak efektivně, jak před léty.

Proč tomu tak je?
Ty závěry jsou hrozivé. Bylo zjištěno, že když se populace savců, tedy i nás lidí, na nějakém území přemnoží, ztrácí schopnost rozmnožování. Druhým vysledovaným pravidlem je, že jak se prodlouží doba přežití jednoho druhu, poklesá jeho fertilizační schopnost. Zkrátka, věk populace se zvyšuje, a s tím jde biologicky ruku v ruce fakt, že rozmnožovací schopnost mezi lidmi klesá. Ten trend se potvrdil až léty, kdy se sledovaly určité ukazatele a rok od roku jsme si jistější, že to takto je.

Co se děje, když se takový pár rozhodne navštívit vaši kliniku Fertimed? Jaký je postup?
Základem je detailně zjistit formou rozhovoru, co vše už mají páry za sebou a jaký je vlastně problém. Už při první návštěvě vyšetříme jak partnera, tak partnerku a analyzujeme a navrhujeme, co se bude dál dít. Zde velmi záleží na věku těch, kteří přijdou. Stává se nám, že přijde devatenáctiletá slečna, která nemůže měsíc otěhotnět. V tomto případě ji hned neženeme do dalších procedur, ale spíše doporučíme, co vše má ještě vyzkoušet, než bychom definitivně něco vymýšleli u nás. Naopak, pokud je to starší pár kolem třiceti let, doporučíme napřed jednodušší metody, například pomocí inseminace. Tento jednoduchý princip, kdy se spermie očistí a v době ovulace ženy se zavedou katetrem do dělohy, je i relativně levný a často po tomto výkonu žena otěhotní.

Co když inseminace selže?
Potom si může žena vybrat, zda-li chce podstoupit složitější procedury. Většinou se tak stává u žen, které k nám zavítají v pětatřiceti letech a výš. Víte, po pětatřicátém roku vaječníky u žen klesají ve své funkci, a to tak, že rychle. Tam už inseminací často nabídneme třeba dvě až tři procenta šance na otěhotnění, víme ale už, že pokles funkce vaječníků ve stejném období může být rychlejší. Pak tedy po konzultaci s pacientkou přistupujeme ke složitějším metodám.

Jak dlouhá je čekací doba na zákrok?
Většinou k nám pár přijde, až když je ve stresu. To znamená, že už se dlouhou dobu o něco snaží, možná už i vyzkoušeli nějaké alternativní metody, které nezabraly tak, jak jim bylo slibováno. Zkrátka, často přijdou, až když to opravdu hoří a my reagujeme okamžitě. Když v pondělí přijdou a ve středu je první ovulace, tak je to stihnutelné. Pokud uvažují o mimotělním oplodnění, můžeme to stihnout do měsíce.

Co když metody nezaberou?
Samozřejmě je jasné, že nemůžeme zaručit stoprocentní úspěšnost. Na přírodu jsme prostě někdy krátcí i my. Proto ty metody skládáme za sebe, aby bylo jisté, že bylo vyzkoušeno opravdu úplně všechno. Začíná se tedy inseminací, což může klidně trvat dva, tři měsíce. Pokud to nevyjde, tak konzultujeme další postup a navrhujeme třeba mimotělní oplodnění. Jsou samozřejmě ale i případy, kdy je nutno nabídnout operaci, metodu omlazení vaječných  buněk a zlepšení jejich kvality nebo léčbu darovanými spermiemi nebo vaječnými buňkami. Prohlašujeme, že pokud s námi pár vydrží, otěhotníme každou ženu.

Jak se k celé této problematice staví pojišťovny?
U nás přestávají pojišťovny podporovat klientky v devětatřiceti letech. Do tohoto věku je podpora od pojišťovny zhruba šedesát procent, zbytek si pacientka individuálně hradí sama. Je to škoda, protože místo toho, aby se ta hranice posouvala směrem nahoru, pojišťovny tu hranici posouvají směrem dolů. Před pár lety totiž byla ta hranice ještě na čtyřiceti letech pacientky. A tady v tom případě opravdu jeden rok již hraje hodně velkou roli.

Pokud by se chtěl pár informovat o možnostech nezávazně, má nějakou možnost?
Samozřejmě, my jsme tu pro ně pořád. Vše si můžou přečíst také na stránkách www.fertimed.cz, kde je dokonce popsán postup každé metody. Co se týče osobního setkání mimo kliniku, zrovna před nedávnem jsme měli vernisáž takové malé výstavy ve Slatinicích nedaleko Olomouce, kde se v prostorách Muzea veteránů nachází expozice historického lékařského vybavení, které se pojí právě s asistovanou reprodukcí. Tam se nás pár sešlo a došlo i na otázky z tohoto oboru.

Proč jste takovou výstavu uspořádal?
Tuto výstavu už plánuji několik let. Skládá se z mé osobní sbírky cenností a zajímavostí týkajících se mého oboru. Výstavou chci vzdát hold svým učitelům. Návštěvníci výstavy se tak můžou nejen podívat na vystavené exponáty, ale i se něco dozvědět o historii asistované reprodukce a o významných osobnostech pojící se k tomuto oboru.

Jak dlouho bude výstava probíhat?
Počítáme, že by výstava trvala do května. Pak už v muzeu začínají svatby a další akcea posuďte sami – jaká nevěsta by se chtěla vdávat mezi starožitnými gynekologickými nástroji (smích).

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.