úterý 19. března 2024 Josef

Chybí tu hlava, která by klub řídila, říká k Sigmě její bývalý manažer Rak. Teď chce pomoci Baníku

Do Ostravy to z Hané není daleko. Zvláště pokud se vydáte fotbalovou cestou, vzdálenost mezi Baníkem a Sigmou je pak při pohledu do historie vlastně mizivá. Ostravané míří do Olomouce a zase naopak. Tak, jako například naposledy Martin Rak. V olomouckém fotbalovém klubu strávil na pozici marketingového manažera kus svého života. Následovaly další kratší pracovní zastávky, teď však přišel velký „přestup". A právě do hornického města...

Karel Bruckner, Milan Máčala či Marek Heinz. To jsou všeobecně známe fotbalové persony, které v rámci svého profesního života putovaly mezi olomouckou Sigmou a ostravským Baníkem.

Jedním z takových poutníků byl i Petr Uličný, který v zavedeném klubu z Ostravy plnil od zimy roli člena sportovní rady. Bylo z toho nakonec ale jen krátké intermezzo do důchodového života. Spolu s Radimem Kučerou skončil „John" na vlastní žádost po nevydařených třech jarních kolech.

Na spolupráci s ním, ze které nakonec bylo jen takové předání štafety, se těšil Martin Rak. Další olomoucký „vetřelec", jenž od začátku března působí v Baníku jakožto obchodní a marketingový ředitel. Je to pozice, na které sbíral dlouhé roky zkušenosti nejen v Sigmě, ale třeba také u hokejových Kohoutů. V těchto klubech odpracoval dohromady čtrnáct let. A mohlo jich být třeba ještě více, kdyby v roce 2013 nevygradovala jeho nespokojenost se směřováním fotbalového klubu.

I tak, díky zmíněným dlouhým rokům je s Olomoucí více než spjatý.

Už jste potřeboval po letech vyměnit olomoucké ovzduší za jiné?
V Olomouci jsem se narodil a stále žiji. Ale jak říkáte, loni jsem cítil potřebu změnit ovzduší, odešel do Prahy a vracel se jen na víkend. Po devíti měsících jsem se vrátil z rodinných důvodů na Moravu a přijal pracovní nabídku majitele Baníku pana Brabce. Do Ostravy dojíždím každý den.

Taková změna je určitě velkou výzvou, ale současná situace Baníku v tabulce (po dvaceti odehraných zápasech je Ostrava s dvanácti body na posledním místě, pozn. red.) tuto výzvu ještě mnohem více umocňuje, souhlasíte?
Naprosto souhlasím. Po stránce návratu k fotbalu to je velká výzva stejně jako to, pomoci Baníku zpět nahoru. Baník je velkoklub a nic na tom nemění ani momentální pohled na tabulku HET ligy. Klub se několik sezón zachraňoval, měnil majitele, opustil Bazaly… Turbulentní období s příchodem pana Brabce skončilo. A byť je momentálně poslední v tabulce, je stabilizovaný, nikomu nic nedluží, buduje mládežnická centra a stoupá vzhůru.

Fanoušci Sigmy jsou nároční, ale věrní

I při dobrých podmínkách platí pořád to stejné - vášniví, věrní a početní fanoušci Baníku jsou na asi relativně zajímavou prověrkou na komunikaci a obecně vztahy mezi klubem a táborem podporovatelů?
Fanouškovská podpora je neskutečná. Na generálku se Slavií přišly tři tisíce a teď na záchranářský duel s Duklou čtyři tisícovky. Prohrávali jsme 0:2, ale fanoušci stále vytrvale Baník podporovali až do konce zápasu. Bohužel společné radosti jsme se nedočkali.

V Olomouci, ve které jste zažil dlouhé roky, nejsou zrovna nejpozitivnější fanoušci, kteří se rádi ozvou proti takřka čemukoliv. Nicméně v Baníku je asi ten tlak od fanouškovského jádra ještě větší, vidíte to také tak?
Kdysi mi Martin Vaniak na sklonku kariéry řekl, že až jako brankář Mostu a Slavie poznal velkou negaci olomouckých fanoušků směrem k vlastním hráčům. Kluby, které mají menší fanouškovskou základnu a nemají tak úspěšnou historii, jsou samozřejmě pod menším tlakem. Naopak čím slavnější klub je, tím ten tlak ze strany fanoušků, medií i veřejnosti obecně sílí. Sigma hrávala pravidelně evropské poháry a fanoušci si na to zvykli. Když vyhrála domácí pohár, byl to vrchol. Ve stejný rok i domácí Superpohár. Baník získal titul mistra ligy čtyřikrát, domácí pohár vyhrál osmkrát, na evropské scéně je také významně zapsán, město má téměř tři sta tisíc obyvatel, aglomerace milion. Očekávání je tedy logicky větší.

A právě i kvůli Vámi zmíněným věcem - berete to jako zatím největší krok v profesním životě? Navzdory současnému postavení je Baník ohromně tradiční značka...
Co se fotbalového angažmá týká tak určitě ano. Jak jsem řekl, Baník je po všech stránkách velkoklub.

Co vás nejvíce na tomto velkoklubu lákalo?
Zájem a jasná vize pana Brabce. Jeden majitel, který ví, co chce.

Baník má ohromný potenciál, jen to chce čas

Umí Václav Brabec dobře přesvědčovat? Mimo vás už dříve v zimě přivedl mnoho výborných hráčů, kteří poslední roky do Ostravy moc nechodili, spíše mířili opačným směrem…
Jak jsem řekl, má jasnou vizi, za kterou jde. Na podzim jsme se dvakrát potkali a udělal na mě velký dojem. Má Baník v srdci, je silný ekonomicky a má zdravý rozum. Žádný pohádkář.

Dostal jste od něj konkrétní úkol, co například nějakým způsobem nastartovat, co třeba moc poslední dobou nefungovalo?
Úkolů je hodně pro nás všechny v klubu. Vše se samozřejmě odvíjí od sportovní situace „A“ týmu, takže to je hlavní úkol, zachránit klubu prvoligovou příslušnost. Obchodní, marketingová a mediální stránka je můj hlavní úkol. Základy jsou dobré, na nich můžeme stavět. Výborně funguje mládež pod vedením bývalého hráče Petra Mašleje.Vizitkou je teď aktuální vítězství U14 v Mnichově, kde tým porazil vrstevníky Bayernu 4:1. Baník má obrovský potenciál, hráče si vždy vychoval a tak tomu zase bude. Jen to chce nějaký čas.

Skoro to vypadalo, že by se nenápadně mohl změnit název na FC Sigma Ostrava, neboť v klubu byl na začátku jara Petr Uličný, Radim Kučera, z hráčů má za sebou olomoucké působení Martin Šindelář, Martin Šustr. Lákalo vás v zimě do Ostravy toto hanácké prostředí?
Spíše jsem od těchto lidí čerpal informace, které mi doplnily tu mozaiku, že jít do Baníku je správná věc. A jinak přestupují hráči, trenéři i manažeři. V minulosti i současnosti putovali oběma směry. Teď mě napadají další jména jako Milan Máčala, Oto Vyskočil, Vladimír Šišma, Erich Cviertna, Radek Látal, Mára Heinz, Ruda Otepka, Adam Varadi. Byl tu teď Ivo Gregovský, asistent Radima Kučery, který v Sigmě trénoval mládež, také výborný trenér a člověk. I zmíněný Petr Mašlej odehrál za Sigmu pár zápasů.

Petra Uličného jste zažil v Olomouci, za jeho působení přišel největší úspěch Sigmy v posledních letech, kterým je už zmiňovaná výhra v poháru. Jaký s ním máte vztah?
Trenér Uličný hrával s mým tátou, potom spolu áčko Sigmy trénovali, zná mě tak od malička. Jako manažer jsem jej zažil dvakrát jako trenéra, hráli jsme spolu evropské poháry, vybojovali záchranu v lize i zisk domácího poháru. Takže i jeho přítomnost v Baníku pro mě byla motivací a těšil jsem se i na spolupráci s ním. Bohužel po porážce v Jablonci skončil společně s Radimem Kučerou, také na vlastní žádost.

V jednom rozhovoru jste řekl, že jste konzultoval váš přesun do Baníku s Radoslavem Látalem. Co vám k tomu řekl? Protože v Ostravě strávil jen pár měsíců, navíc za úplně jiných podmínek, pod jiným majitelem…
Jako trenér jen pár měsíců, ale jako hráč zažil s Baníkem úspěšné sezóny včetně zisku titulu. Z Olomouce neodcházel v dobrém. Ale všechno zlé je k něčemu dobré, jak se říká, a Radek své kvality prokázal a Baníku hodně pomohl. V tomto máme podobný osud. Jen já si po odchodu ze Sigmy pár let od fotbalu odpočinul. Radek mi tento, v uvozovkách, přestup schválil a doporučil. Věřím, že i já Baníku pomohu vrátit se na výsluní.

Z osobního hlediska, jak moc už stíháte prožívat ten neúspěšný začátek jara, v rámci kterého získal Baník jen jeden bod a k tomu kýženému výsluní je daleko? V kontrastu se zvučnými posilami, které v zimě přišly, to vyvolalo překvapení napříč celou republikou...
Vždy jsem zastával názor, že není vše o penězích. Když se vrátíme v čase před stávající sezónu, nejvíc posilovala Sparta a Slavie. Ligu však s náskokem vede Plzeň, což také vyvolalo překvapení. Poskládat fungující tým je vždy alchymie, zejména pokud hrajete pod tlakem o titul či o záchranu. Ve hře je stále třicet bodů a já věřím, že uděláme bodovou šňůru, která nás přivede k záchraně.

Záchranu jsem Sigmě přál. Někteří bývalí kolegové vyhlašovali opak

Body se bude Baník snažit nahnat také ve druhé polovině dubna v Olomouci. Co se Vám v tu chvíli bude honit hlavou?
No, to nevím (úsměv). To se mě zeptejte až po zápase. Samozřejmě se těším, mám v Sigmě spoustu kamarádů, ale budu chtít vyhrát. Baník na Andrově stadionu slavil titul i domácí pohár, já byl u toho, tehdy ovšem na druhé straně. Věřím ve skvělou atmosféru a tři body.

Dokáže za tu chvilku porovnat prostředí a atmosféru, ve kterém, respektive které, se pracuje v Baníku a Sigmě?
Jak jsem už několikrát řekl, Baník je velkoklub. Ostrava je velké město, aglomerace je druhá největší po pražské a čítá téměř milion lidí. Kam přijdu, tam je téma Baník otevřené. Samozřejmě období posledních sezón značce hodně ublížilo. Od sezony 2010/2011 se klub zachraňoval. Sportovní situace nebyla dobrá, majetková struktura se měnila a s ní i management klubu, obchodní strategie a tak dále. Všichni Baníku fandí, přejí si záchranu, ale jistá nedůvěra je z lidí cítit.

Vidím podobnost s Olomoucí, kde hokejisté postoupili do extraligy a Sigma naopak spadla z nejvyšší soutěže. Nastal odliv fanoušků i obchodních partnerů. V Ostravě toho vítkovický hokej také dokázal využít. Ale atmosféra v klubu je pozitivní a to je motor, který nás žene vpřed.

Teď jste nakousl další otázku. V posledních letech byly sezóny Sigmy jedno velké jo-jo - neustále dolů a nahoru. Prožíval jste sestupy a následné postupy do první ligy hodně? Byť jste v klubu už nepůsobil, tak pouto k němu asi bylo, nebo možná stále je, velké...
Samozřejmě jsem Sigmu sledoval a přál jí záchranu v lize, byť někteří bývalí kolegové vyhlašovali, že jsem Sigmě přál sestup. Já neodcházel z klubu v dobrém, ale stejně jako kolega z představenstva a jeden z akcionářů Robert Runták i já jsem nesouhlasil s tím, jak se klub vede. Bohužel nám čas dal za pravdu, klub sestoupil opakovaně, a aby se zbavil dluhů, začal rozprodávat majetek.

Co vám tehdy nejvíce vadilo na směřování klubu?
To, že žil na vysoké noze, když na to neměl. Korupční kauza a kauza s vyplácením hráčů stála klub hodně peněz, ztrátu důvěry fanoušků i obchodních partnerů. Klub se měl očistit a s pokorou začít znovu. Místo toho si půjčoval peníze a zadlužoval se. 

Myslíte, že už se Sigma napevno usídlila v přední části tabulky a nehrozí jí tak v následujících sezónách, podle vašeho názoru, znovu nebezpečí?
Sigma určitě není stabilizovaná. Město sice koupilo stadion a bude klubu každý rok posílat velký balík peněz, ale jak jsem řekl výše, není vše o penězích. Sigmě chybí silný majitel, jedna hlava, která bude klub řídit.

Měl by pro Sigmu být takovou jednou hlavou někdo jako právě Václav Brabec?
Jednoznačně. Podívejte se třeba na Plzeň, kterou vlastní Tomáš Paclík. Sigma hledá pořádného majitele již dlouhé roky, což je zkrátka špatně. 

Manažerské hokejové křeslo vás tolik neoslnilo? Protože oproti dlouhým rokům v Sigmě jste u Mory vydržel krátkou dobu.
Hokeji jsem pomáhal dva roky, ale v rámci práce pro Pepu Endla, který do HC Olomouc vstoupil. V klubu tehdy marketing téměř nefungoval. Dobrý tah byl Mario Cartelli, který po ukončení hráčské kariéry nastoupil jako marketingový manažer klubu. Začátky byly těžké, ale my se s tím poprali. Reklamní smlouvy jsme hledali po celém zimáku, neexistovala žádná strategie ani marketingová nabídka.

A obecně – fandíte, respektive spíše přejete, stále olomouckým klubům?
Samozřejmě, v Olomouci jsem doma, ale číslo jedna je teď Baník!

Autoři | Foto Archiv Martina Raka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.