pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc je ráj pro online byznys a digitální nomády, ale přes zimu raději podnikám z pláže, říká Tom Zdražil

Tomáš Zdražil je zakladatel vzdělávací platformy Investree pro nomády, hodlery a fanoušky investování. Už 4 roky nomádí po světě a během toho rozjíždí úspěšné podnikatelské i neziskové projekty a konference. Přinášíme vám rozhovor o jeho cestě za svobodou, jaké nástroje využívá při cestování, práci online a o tom, co chystá tento měsíc.

Tome, cestuješ opravdu hodně. Jsi někde doma?
Záleží, pro každého je hodně něco jiného. Někdo si vyjede dvakrát za rok na dovču a má dost, pro mě je cestování pohyb a pohyb život. I když loni jsem strávil v zahraničí přes šest měsíců. Ovšem nedá se to počítat na dny, ale na zážitky, kterých přibývá. Proto zastávám, že vzdělání a cestování přináší celoživotní úroky. Doma je pro mě všude.

Nedávno ses vrátil z Kolumbie. Jaké to bylo a kam se chystáš teď?
Fantastický, už od cesty z letiště jsem byl uchvácen přírodou. Každému doporučuji. Po měsíci cestování kolem Yukatánu jsem přemýšlel, kde se měsíc upíchnu a budu moci pracovat z coworkingu(otevřené kanceléře), kde bude komunita digitálních nomádů a vyhrál Medellín, coworking Selina. Byla to čtvrtá zima, co jsem letěl do tepla, léto totiž rád trávím v Evropě. Jako milovníka motorek mě teď s přítelkyní láká cesta na dvou kolech z Česka do Maroka.

Kdybys měl vypíchnout jedno místo na světě, které je opravdu TOP, jaké by to bylo?
Sám víš, že nejlepší místo se nedá definovat. Je to o úhlu pohledu, každé místo mohu vidět jako nejkrásnější, proto jsem neviděl žádné nejhorší místo. Určitě jsem si užil stopování po Pyrenejích, kempování v Norsku. Tím, že miluji motorky, tak jízdu na motorce po jižním Vietnamu, nebo do Řecka. Nejmilejší lidi jsem poznal v Albánii, Izraeli a Íránu. Strávil parádní dvě zimy na Bali, a ostrůvky v Thajsku, hlavně Ko Lanta  Ko Phangan. Nebo mě baví jen tak sedět nad západem slunce v Barceloně, Portu a Edinburgu a užívat si přítomnosti. S každým místem mám spojený jiné dobrodružství.

Ty jsi příkladem digitálního nomáda. Můžeš popsat, o co se vlastně jedná?
Jedná se o druh kočovníků, kteří mají takové online obydlí, kde pracují klikáním a nejsou závislý na místě. To zjednodušuji, ale v podstatě, kdo pracuje na internetu má k tomu blízko, stačí požádat jen o home office, nebo dělat na sebe. Možností jsou mraky, dokonce jsem na ně napsal digitální knihu Vydělávej online, žij offline. Spíš je zajímavé, že k té práci většinou využíváme coworkingy, což jsou otevřené kanceláře, po světě už jich je přes 8 tisíc. Zrovna teď mám flexibilní členství v Olomouckém Vault 42. Je to určitě jeden z nejlepších coworkingů. které jsem z těch dvaceti již navštívil.

Řekni nám, jak vyděláváš na svoje cesty po světě?
Většina lidí se ptá na peníze, to je špatný motiv. Peníze jsou jen forma energie, vůbec o ně nejde. Cestovat se dá i zadarmo, když znáte možnosti Workaway, Homeexchange, Couchsurfing, Airbnb kredity, atd. Druhý fakt, který je mi bližší, je ten, že ve většině míst žiji za méně, než v Česku. Samozřejmě záleží jak jste náročný, já moc ne.

Je tam hodně faktorů, ale u mě to byla cesta. Long story short – když jsem v patnácti držel zbíječku v ruce a pak makal rok ve Skotsku v kuchyni při studiu, říkal jsem si, že musí být jiné cesty jak z krysího závodu ven. Začal jsem se hodně sebevzdělávat, prokousal se přes finance, k burze, začal organizovat konference a alternativně investovat. Po všech fuckupech jsem ale prokoukl do kryptoměn, které mě fascinují nejvíc. Poprvé v historii je měna a platební síť jedno samé.

Čím si během dne doplňuješ energii a co tě nejvíce motivuje?
Motivuje mě sám život, nechci být zavřený v krabici. Dost mě dobíjí změny, pohyb a příroda. Proto se rád sebevzdělávám, běhám, chodím na akrojógu a čím dál víc vnímám to, co se děje kolem mě. Snažím pracovat chytře a ne tvrdě. Hlavně dávat, barterovat a dělat smysluplné projekty, jako třeba pomoc na Dobrokávě nebo projektu s “dobroboardy” Začni dnes.

Jeden z tvých největších projektů je konference Cashflow Summit, jehož 5. ročník proběhne teď 26. května. Co byl prvotní impulz?
Všechno začalo už v roce 2014 při studiu na MVŠO. Díky mimoškolním aktivitám, tradingu a předmětu CSR mě jako milovníka organizování různých večírků napadlo uspořádat první konferenci Cashflow summit. Osobně se mi podařilo oslovit i Karla Janečka a tím vnikla skvělá akce pro téměř 150 účastníků. Díky ohlasům a řadě navázaných přátelství jsme se rozhodli pokračovat i další rok.

To zní skvěle. Na co speciálního se můžeme letos těšit?
V největší míře se dotkneme kryptoměn, aktuální ekonomiky a zmíněného digitálního nomádství. Nebude ovšem chybět ani přednáška k investování do nemovitostí a tradingu.  Určitě to bude více praktické a friendly. Unikátní je networking a doprovodné aktivity. Třeba večerní afterparty v coworkingu Vault 42 s grilováním, Ološlapem, ochutnávkou vín a virtuální realitou. V neděli chystáme ještě golf na Vésce u Olomouce a společný oběd.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.