čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Lyžařský areál Branná posunul o týden zahájení sezóny kvůli počasí

O týden muselo odložit lyžařské středisko Branná v Jeseníkách zahájení letošní lyžařské sezony. Důvodem jsou rozmary počasí, které ve finále nedovolilo rovnoměrně pokrýt zásobami umělého sněhu sjezdovku.

Počasí nepřeje lyžování

Vleky by se tak měly podle provozovatele střediska Rostislava Procházky rozjet místo tuto sobotu až příští týden v pátek. Areál v chladném údolí zahajuje sezonu v Jeseníkách tradičně jako první. Sázku o bednu šampaňského tak provozovatel střediska prohrál už podruhé. Poslední týden v listopadu chtěl areál začít sezonu i loni, nakonec to nedovolilo počasí a vleky se rozjely rovněž až o týden později. „Dopadlo to špatně. Je teplo, mlha a vlhko, takže se to nepodařilo rozhrnout. Nasněžené to máme celé, někde je ale pouze deset nebo pět centimetrů a do slabších míst nemůže hromady rozhrnout. Nemáme vyzrálý sníh, to bychom si to pokazili," řekl Procházka.

PSALI JSME: Jako první v Jeseníkách zahajuje tradičně sezónu Branná, vleky spustí už příští sobotu

Vleky se rozjedou o týden později

Příští týden se už v předpovědi počasí počítá s mrazíky, puštění vleků tak areál odloží pouze o týden. „V pátek příští týden to stoprocentně pustíme. Sněžná děla jsme měli puštěná pět dní. Kdyby mrzlo, mohli jsme to jen rozhrnout a už se jelo," dodal Procházka. Loni se vleky v Branné rozjely 1. prosince, lyžařská střediska začala zasněžovat již v polovině listopadu. Na sezonu je připravena také jesenická horská služba.

Nad bezpečností návštěvníků bude přes zimní sezonu v Jeseníkách bdít šestnáct profesionálních a zhruba čtyřicet dobrovolných členů jesenické horské služby. Sloužit budou přes zimu na pěti stálých stanicích, na dalších se slouží pouze o víkendech nebo přes den, řekl náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš. V Jeseníkách se předchozí sezonu lyžovalo až do poloviny letošního dubna. Nejdéle se udržel provoz v nejvýše položeném lyžařském středisku v republice - na Ovčárně.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Branná, sníh, lyže, sezóna, lyžování

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.