čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V pátek odstartovala lyžařská sezona v Branné. Zalyžovat si přišly stovky lidí

Několik stovek lidí si nenechalo ujít zahájení lyžařské sezony v zimním středisku v Branné na Šumpersku, které v pátek díky dostatečně silné vrstvě technického sněhu spustilo vleky jako první v Jeseníkách.

Návštěvnost byla vysoká hlavně v sobotu, kdy panovalo příznivé počasí řekl provozovatel střediska v Branné Rostislav Procházka. Zasněžovat začala i další střediska v Jeseníkách, sezonu však zatím nezahájila. „Odhaduji, že o víkendu k nám do Branné přijelo lyžovat 600 až 700 lidí. V sobotu byla návštěvnost parádní a na svahu bylo hodně lidí, dnes byla celý den mlha a padala námraza, takže návštěvnost byla jemně horší. Jinak ale spokojenost," uvedl Procházka. Lyžařský areál v Branné zahájil sezonu o týden později, než provozovatel areálu původně plánoval. Středisko začalo skrápět své svahy umělým sněhem už minulý týden, zásobám sněhu i jeho stabilitě pomohly hlavně současné mrazy.

Na svazích v Branné nyní leží místy až metr sněhu, v průměru je ho podle Procházky zhruba 40 až 50 centimetrů sněhu. Vleky tam budou opět spuštěny příští víkend. Loni se vleky v Branné rozjely 1. prosince, lyžařská střediska začala zasněžovat již v polovině listopadu. O týden později se ke středisku v Branné přidalo také Červenohorské sedlo. Na začátku prosince si už naplno užívali také běžkaři, upravena pro ně byla magistrála na vrcholcích hor. Na Ovčárně v tu dobu leželo více než čtvrt metru sněhu a na horách platil první stupeň lavinového nebezpečí. V Jeseníkách se uplynulou sezonu lyžovalo až do poloviny dubna. Nejdéle se bylo v provozu nejvýše položené lyžařské středisko v republice na Ovčárně.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lyžování, Branná, sezóna, sport, sníh

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.