pátek 29. března 2024 Taťána

V Jeseníku o víkendu lyžovaly stovky lidí. Nově se otevřel lyžařský areál Kopřivná

Stovky lidí si o víkendu nenechaly ujít jednu z prvních možností lyžování v nové sezoně v Jeseníkách. V provozu jsou tam prozatím dva areály, Branná na Šumpersku a Kopřivná v Malé Morávce na Bruntálsku.

O víkendu se rozjel vlek ve Ski areálu Kopřivná

Zástupci obou středisek však hodnotí víkendovou návštěvnost jako slabší. Zasněžují i další jesenická střediska, podle horské služby však s otevřením nespěchají. V Branné lyžovalo za oba víkendové dny zhruba 450 lidí. „Pršelo, padal mokrý sníh, návštěvnost byla ve srovnání s minulým víkendem poloviční. Na druhou stranu budeme mít díky srážkám alespoň více vody na zasněžování. Podmínky jsou už teď parádní, na svahu leží v průměru čtyřiceti centimetrů sněhu," řekl provozovatel střediska Rostislav Procházka. V provozu je podle něj zatím pouze modrá sjezdovka o délce 580 metrů. Premiérově v nové sezoně se o víkendu rozjel vlek ve Ski areálu Kopřivná. „Podmínky nebyly ideální, drobně pršelo. V sobotu přišlo kolem padesáti lidí, dnes ještě méně, proto rušíme večerní lyžování. Zatím je v provozu kotva a 450 metrů dlouhá sjezdovka, kde je čtyřicet centimetrů sněhu," uvedl vedoucí areálu Libor Petrů.

Příští víkend by mohla být v provozu sjezdovka s lanovkou

Příští víkend by už podle něj mohla být v provozu také hlavní sjezdovka s lanovkou. Snahu o zahájení lyžařské sezony avizovali před víkendem také zástupci areálu v Hlubočkách u Olomouce. Nakonec z něj však vinou nepřízně počasí sešlo. „Při pěti stupních Celsia a dešti se rozhrnovat sníh a připravovat sjezdovka opravdu nedá, takže se zahájení provozu odkládá o další týden. Omlouváme se, ale kouzelníci opravdu nejsme, i když bychom vleky rádi spustili. Budeme tedy věřit, že se to příští týden již podaří," uvedli zástupci střediska na jeho webových stránkách. Ve Zlínském kraji je pro veřejnost prozatím otevřený pouze areál ve Stupavě na Uherskohradišťsku. Ani tam však nebyl přes víkend o lyžování velký zájem.

Ve Stupavě leží na sjezdovce čtyřicet centimetrů sněhu

„Lidí moc nebylo, návštěvnost je spíše podprůměrná. Za oba dny dorazilo asi tři sta lyžařů. Je to dáno počasím, hlásili déšť. Navíc lidi teď zajímají spíše adventní trhy a předvánoční nákupy," řekla provozovatelka střediska Bohdana Orlová. Ve Stupavě je v provozu hlavní sjezdovka, lyžařům je k dispozici zhruba čtyřiceticentimetrová sněhová pokrývka. Stejně jako v předchozích letech, také letos zahájil areál provoz jako první v regionu. Zájemci mohli na svah vyrazit už 1. prosince. Další větší střediska ve Zlínském kraji plánují start sezony v závislosti na počasí v nejbližších týdnech.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lyžování, vleky, Jeseníky, sport

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.