pátek 26. dubna 2024 Oto

V Jeseníkách panují dobré lyžařské podmínky, stále však platí první stupeň lavinového nebezpečí

Dobré sněhové podmínky nabízí před víkendem lyžařské areály v Jeseníkách, ve kterých sjezdovky pokrývá dostatečná vrstva technického i přírodního sněhu.

Na vrcholcích hor už mohou lidé vyrazit i na běžky. Lyžuje se také v níže položených areálech nedaleko Olomouce. Částečně v provozu je například lyžařský areál na Ovčárně pod horou Praděd. Vleky tam jezdí na sjezdovce Malý Václavák a spuštěna by měla být i sjezdovka C. „Na Ovčárně je nyní zhruba padesát centimetrů staršího a usedlého sněhu," řekl dispečer horské služby. Běžkaři můžou vyrazit na tradiční trasu mezi Ovčárnou, Švýcárnou, Pradědem až na Červenohorské sedlo.

Udržuje se a je ve výborném stavu, pěkně zmrzlá," podotkl horský záchranář. Jako první zahájil lyžařskou sezonu 30. listopadu areál v Branné na Šumpersku. V prosinci se postupně přidala například střediska na Červenohorském sedle, v Ramzové či v Karlově. „Vynikající sněhové podmínky, nejlepší začátek zimy za spoustu let. Navíc stále zasněžujeme," uvedli na webu provozovatelé areálu na Červenohorském sedle. Na svazích Červenohorského sedla je nyní čtyřicet až padesát centimetrů přírodního sněhu. Modrá a žlutá sjezdovka je navíc pokryta technickým sněhem a sněžná děla jej chrlí také na červenou sjezdovku.

Sezona se rozjíždí také v níže položených střediscích. Minulý víkend zahájil provoz areál v Hrubé Vodě na Olomoucku. Vleky se rozjely i v nedalekých Hlubočkách, kde se nyní lyžaři mohou prohánět každý den. „Máme zhruba čtyřicet centimetrů technického sněhu," řekl provozovatel areálu Michal Stojmenov. V nejvyšších partiích Jeseníků leží podle dispečera jesenické horské služby zhruba půl metru sněhu. V horách stále platí první stupeň lavinového nebezpečí. Na závětrných svazích je uloženo okolo jednoho metru sněhu, místy i více. Sněhová vrstva je však zatím poměrně stabilní.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky sníh, sjezdovka, lyžování, sport, Jeseníky, areál, lavina

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.