čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

O víkendu byly sjezdovky v Jeseníkách plné lyžařů. Panují dobré podmínky i pro běžkaře

Plné lyžařů byly o víkendu sjezdovky v Jeseníkách, kde navzdory oteplení panují dobré sněhové podmínky a svahy pokrývá až 80 centimetrů přírodního i technického sněhu. Rušno bylo také na sjezdovkách nedaleko Olomouce.

V lyžařských střediscích v kraji se bude lyžovat i na Silvestra a na Nový rok. V Jeseníkách nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Lyžaři po vánočních svátcích vzali útokem například lyžařské středisko na Červenohorském sedle. „Areál o víkendu praskal ve švech," řekl vedoucí střediska Martin Dubský. Návštěvnosti pomohlo i zimní počasí.

Napadl čerstvý sníh. V sobotu bylo pocukrováno a dnes zase sněží. V podstatě ideální počasí," podotkl Dubský. Víkendovou návštěvnost si pochvalovali také v Branné. „Návštěvnost byla mezi svátky solidní, akorát si lidé zatím kupují trošku kratší permanentky, protože počasí je hodně vlhké. Dnes sice sněží, ale byly i dny, kdy pršelo. Počasí se už naštěstí začíná lepšit," řekl provozovatel lyžařského areálu v Branné Rostislav Procházka.

V Branné jsou v provozu všechny sjezdovky, na kterých leží zhruba půl metru sněhu. „Škoda, že jsme zatím nemohli udělat běžeckou stopu. Bylo by to úplně super," podotkl Procházka. Kvůli oteplení je náročnější údržba sjezdovek. „Dnes do rána sníh na sjezdovkách konečně zmrzl. Ale jinak byl měkký a museli jsme sjezdovky udržovat rolbou i za provozu," řekl Procházka.

Lyžuje se i na na Ovčárně pod horou Praděd, kde je v provozu vlek B a Malý Václavák. Vleky se v závěru roku rozjely také v Koutech nad Desnou na Šumpersku či v lyžařském areálu Jonas Park v Ostružné na Jesenicku, kde je až 80 centimetrů sněhu. Dobré podmínky mají v Jeseníkách i běžkaři.

Zalyžovat si mohou na upravených tratích především ve vrcholových partiích. Oteplení zatím odolávají také níže položené lyžařské areály, i tam byla o víkendu poměrně dobrá návštěvnost. Lyžuje se například v Hlubočkách u Olomouce, kde je 30 až 40 centimetrů technického sněhu. „Návštěvnost byla průměrná a hodně ji ovlivnilo deštivé počasí," řekl  provozovatel areálu Michal Stojmenov.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sjezdovky, lyžaři, sport, lyžování, Jeseníky, sníh, areál

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.